11. kolo Lige Orsan jedrilo se u nedjelju 25. travnja na ruti "od uvale do uvale". Kako još uvijek promet u Gružu nije velik postavljena je jedna bova u dnu luke, dok je druga postavljena u uvali Sumratin, a zamišljeno je da se oko njih odjedre tri kruga. Naravno, ako vjetar i ostali meteo uvjeti to dozvole.

Jedan krug oko ovih bova je duljine od oko 4NM, a od starta u 10:00, pa do 13:45:59, kad je posljednja jedrilica ušla u cilj, svaka je prejedrila minimalno 8.1NM. Drugim riječima, ruta se morala skratiti za jedan krug, a 8.1NM je najkraća udaljenost koja je bila važna zbog ORC korektivnih kalkulacija.

Na start je iz Orsanove lučice i okolice pristiglo 10 jedrilica, uglavnom su to bili najredovitiji sudionici trening lige, a vjerojatno ćemo ih vidjeti i na preostala tri planirana kola. Naime, zamišljeno je da se odjedre još dva treninga u formatu poput ovog, a posljednje kolo bi u stvari bila službena regata iz kalendara HJS-a koju JK Orsan organizira u nedjelju 6. lipnja povodom Dana državnosti.

Što se konkretno dešavalo ispričao nam je Dean Kontić, kormilar jedrilice Kana i član organizacijskog tima Lige Orsan:

S obzirom na okolnosti koje vladaju oko nas izrazito smo zadovoljni s programom koji smo do sada realizirali i veselimo se tomu da ćemo na kraju 8. sezone imati čak 14 održanih kola.
Naši redoviti pratitelji mogli su primijetiti da u posljednje vrijeme sve češće treninge radimo na način da postavljamo bove u Gružu i bližoj okolini, jer koristimo to što još uvijek nije velik pomorski promet i s ovim našim treninzima ne radimo gužvu. Ranijih sezona smo uglavnom jedrili oko otoka, jer fizički drugačije nismo mogli.
Tako da je u ovom kolu jedna bova bila postavljena u uvali Sumratin, a druga je bila u Gruškoj luci.
To je regatu činilo interesantnom jer se cijelom rutom mogla pratiti s kopna, jer postoji jedna šetališna zona između te dvije lokacije, pa smo mogli i mi vidjeti neke od naših vjernih pratitelja.
Izvorno je bilo zamišljeno da duljina rute bude oko 13NM, ali praćenjem vremenske prognoze u danim prije treninga, znali smo i da nam je skraćenje vrlo izgledno zbog slabljenja vjetra. Tako je na kraju i bilo, pa smo umjesto planirana tri, odjedrili dva kruga.
Moram istaknuti da smo u posljednje vrijeme počeli uz službenu ORC ljestvicu počeli voditi i ljestvicu ulazaka u cilj u realnom vremenu. Razlog je što jednom od Orsanovih najvjernijih članova, Jadranu Gamulinu, još nije gotova ORC svjedodžba, a taj potez smo povukli da se stekne dojam i o njegovom jedrenju. Naime, osnovni problem kod Južnog vjetra je taj što u ORC bazi podataka nema linija trupa za taj tip broda, a to je nužno da bi se svjedodžba mogla napraviti. Dogovoreno je da će se snimanje potrebnih podataka napraviti kad završi liga i tada će se osvježiti svi rezultati. Ujedno trebam napomenuti da ćemo ove godine dodijeliti i nagradu za najbržu jedrilicu u realnom vremenu, odnosno po Openu. Ali napominjem da i dalje je službeni stav lige da nastavljamo s inzistiranjem na ORC-u jer se pokazao vrlo dobrim i relevantan je na svjetskoj razini.
Što se same flote tiče moram reći da svake godine imamo sve više jedrilica koje jedre sve ozbiljnije. Uz Južni vjetar tu su dva Justin tena - Limonca i Rosso, pa Arhimed, Lero, Analea, Kana. Tako da je ova sezona stvarno zanimljiva u svakom pogledu, naravno, ne podcjenjujući nikog drugog!

Dean Kontić, jedrilica Kana

Ovo kolo krenulo se jedriti po tramuntani koja je trebala okrenuti na maestral, međutim nakon obilaska punte i dolaska u uvalu Sumratin vjetar je okretao na šilok i te mikrolokacijske izmjene su se dešavale cijelo vrijeme. Ali ni u jednoj ni u drugoj uvali taj vjetar nije prelazio nekoliko čvorova.

Takvi uvjeti najviše su odgovarali Arhimedu i Južnom vjetru i ove dvije jurilice su se stalno izmjenjivale u vodstvu. Na kraju, u posljednjoj etapi jedrenja Južni vjetar se uspijeva značajnije izdvojiti i kad su već svi mislili da će odnijeti pobjedu u realnom vremenu ostaje bez vjetra pred samim ciljem. Za to vrijeme Arhimed dobiva nekakav dašak koji mu je bio dovoljan da ga prestigne i ostavi oko dvije minute iza sebe.

Koliko je bilo teško jedriti možda najbolje govori podatak da je Arhimedu do cilja trebalo skoro tri sata jedrenja, a koja su točno vremena u pitanju možete pronaći na ovom linku.

Potvrda da je ekipa s Arhimeda napravila dobar posao je i u tome što su po ORC-u trening završili na drugom mjestu, dok je pobjedu odnijela posada Elana 340 - Analea s 3 minute i 31 korigiranom sekundom kraćim vremenom jedrenja od Arhimeda. Inače je po realnom vremenu Analea u cilju kasnila 12:01 za Arhimedom.

Kompletne rezultate po ORC-u možete pronaći na ovom linku.

Iduće kolo je za dva tjedna, ali se taj datum preklapa s novom regatom JK Labud - Paiškom, koju su organizatori s jesenskog termina prebacili prvo na vikend koji je ispred nas, da bi je onda odgodili za dva tjedna...

Naslovna foto: Ivan Jarić

 

Back To Top