Subota 6. veljače bio je dan kad su sudionici Splitske trening lige uživali u vrlo lijepom danu na moru i jedrenju, ali predvečer je stigla jedna vrlo tužna vijest. Duga i iscrpljujuća borba koju je njihov sugrađanin i kolega jedriličar, Mario Malenica, vodio nekoliko godina protiv teške bolesti stigla je do kraja. Jednoglasno je dogovoreno da se u njegovu spomen odjedri 6. kolo koje je na redu bilo prošle nedjelje, 21. veljače.

Po prekrasnom sunčanom danu 26 posada na moru i mnoštvo njegovih prijatelja i poznanika na platou pored "Galebova" u njegov spomen su točno u 11:30 priredili bakljadu koja je ujedno najavila i start šestog kola lige. Nažalost, cijeli taj vikend je prošao u bezvjetrici, pa je u skladu s tom prognozom i predviđena jedna iznimno jednostavna ruta.

Prvi put u ovoj sezoni start se dogovorio za ovu (staru) poziciju, nakon što se pet kola flota okupljala ispred Instituta. Od Galebova se potom jedrilo do komunalne oznake ispred Zente, a nakon njenog okreta trebalo se vratiti do Galebova. U dovoljno dobroj situaciji po pitanju vjetra to je trebalo napraviti dva puta, ali dogovor je pao da se rezervni cilj definira na komunalnoj oznaci Zenta već prilikom prvog dolaska do nje. Ukupno je ovo bilo 5NM i sve oznake trebalo je ostaviti lijevim bokom.

Koliko su uvjeti na moru bili zahtjevni, odnosno koliko dobra je bila odluka o tako ranom definiranju pomoćnog cilja, najbolje se može vidjeti u rezultatima po Openu. Čak pet jedrilica nije stiglo ni do pomoćnog cilja, a samo četiri su odjedrile kompletnu rutu.

Za četvorku koja je odjedrila kompletnu rutu može se reći i da su jedrili dva odvojena match racea. Prva dva mjesta odnose Magnum x3 i Mataran 32. Čak 03:30:20 trebalo je posadi Mladena Makjanića da prejedri ovih 5 milja, dok je mlađahnoj posadi Matarana trebalo sekundu manje od pet minuta više vremena.

Drugi match race par činili su Adriatica i Obi One. Farr 280 kasnio je za Magnumom 39 minuta, a Melges 24 za njim još dodatnih 9 minuta.

Najbrži od najvećeg dijela flote bio je još jedan Melges 24 - Strilica, kojoj je do pomoćnog cilja trebalo skoro 2 sata!

Foto: Petar Milun

Slična situacija u poretku bila je i iz perspektive THC-a. Među prvom četvorkom razlika je bila samo u trećem i četvrtom mjestu, jer je matematika postavila Obi One na treće, a Adriaticu na četvrto mjesto.

Na ovoj ljestvici bilo je zanimljivo vidjeti i vremena prve dvojice. Iako su obje jedrilice izrazito sportski nastrojene prisutna je razlika u veličini, a posljedično i razlika u koeficijentima koji su manjem Mataranu ipak neskloniji. Njihov utjecaj u konačnici je dao čak jednu minutu veću prednost Magnumu nego što je to bio slučaj u realnom vremenu.

Ljestvica generalnog poretka za sada je nepromijenjena po pitanju prva dva mjesta. Mataran je i dalje u vodstvu, ali Magnum polako smanjuje tu prednost, dok je Mila 8 zamijenila One na trećem mjestu. To možda na prvi pogled nije bilo za očekivati s obzirom na to da je One ovog puta osvojio 20 bodova više od Mile 8, ali odbacivanja uvijek čine jedriličarske rezultate dosta zanimljivijima.

Foto: Petar Milun

Društvo na 5. i 6. mjestu također su vrlo blizu, a riječ je o malenom Diablu i nešto većem Runawayu.

Nešto veća razlika slijedi do iduće skupine koju predvodi Obi One, kojem su ovo tek drugi bodovi u ligi, s obzirom da u prvom kolu nisu stigli do cilja. U sličnoj situaciji je i Adriatica koja također ima dva kola uknjižena, a dobar rezultat u šestom kolu dao joj je dovoljno bodova da s minimalnom razlikom od 1.11 bodova prestigne pobjednike trećeg kola na jedrilici Toma.

Tu u "susjedstvu" je i Blue Lady II, a kakav je točan raspored ostalih sudionika lige, kojih sad ima čak 39, možete pronaći na ovom linku.

S druge strane, na THC ljestvici, malo je manje tijesno. Ukupno je 29 jedrilica i za sad je slično grupiranje po ukupnim bodovima. Na vrhu je i dalje Mataran, dok je Magnum spustio One za jedno mjesto. S druge strane, Diablo je i dalje četvrti, dok je maleni Runaway prestigao veliku Milu 8, a Obi One polako hvata priključak za njima.

Kompletne rezultate THC-a možete pronaći na ovom linku, a jedan video klip bakljade za Maria kojeg je snimio Luka Pezelj možete pronaći ovdje.

Naslovne foto: Marin Kustić

 

Back To Top