Već smo duboko zašli u jesen, službenih regata je sve manje, a poriv za jedrenjem jednak kao i uvijek, pa je krajnje vrijeme da se ponovno krene s trening ligom i na krajnjem jugu Hrvatske. Ove godine Dubrovčani su malo uranili u odnosu na prošlu sezonu. Tada se prvo kolo jedrilo 24. studenog, a ove godine 8. studenog, čak dva tjedna ranije.

Za uvod treba reći da je format lige ostao jednak. Jedrit će se uglavnom u ritmu od svaka dva tjedna, a bodovi će se računati po ORC Club sustavu razvrstanja, dok će za svako pojedino kolo druga posada biti "domaćin", odnosno određivat će rutu po kojoj će se jedriti. Neke jedrilice još trebaju uskladiti svoje ORC svjedodžbe sa stvarnim stanjem, ali uglavnom su to stvari koje su se i ranije sređivale u hodu pa se nitko posebno ne uzrujava oko toga.

O otvaranju sezone popričali smo s jednim od angažiranijih članova JK Orsan po ovom pitanju, inače glavnim i odgovornim za ORC kalkulacije, a također i bowmanom na Analei, Marojem Kurajicom:

Prva regata održana je u organizaciji posade Analea-e. Ruta regate vodila nas je oko Lokruma. Ukupna duljina rute bila je cca 11.3NM.
Prognoza za jutro davala je slab vjetar promjenjivog smjera, dok se poslijepodne trebalo razviti ugodnih desetak čvorova NW. Zbog toga je start pomaknut na 12 sati.
Prognoza nas nije izdala ovaj put i na startu nas je dočekalo 5-6 čvorova iz smjera NW.
Limonca je najbolje iskoristila prvi dio regate u Gruškom zaljevu i prva izlazi na otvoreno. Prate je Južni vjetar i Arhimed. Ostatak ekipa se ravnomjerno rasporedio po regatnom polju, a zaostala su jedino dva više charter orjentirana broda.
Vjetar je cijelo vrijeme u pojačanju, pa smo pri povratku od Lokruma prema Grebenima mjerili slidnih 13-14 čvorova.
Prvi problemi s vjetrom za vodeće nastaju nakon Grebena kad vjetar skroz pada. Do tada vodeći Južni vjetar upada u bunacu, a Arhimed vješto izbija u vodstvo i do samog cilja stvara popriličnu prednost.
Južni vjetar i Limonca su sljedeći u cilju.
Nešto većih problema imala je sljedeća skupina brodova: Lero, Fiumanka, Rosso i Felicita. Njih je bunaca u predjelu Grebena i Dakse zaustavila na dobrih 15-20 min. Lero se tu najbolje snašao i izvukao se po prvim refulima kasnije dosta jake tramuntane i uspijeva ući u cilj s dovoljnim razmakom da korigirano bude prvi. Tramuntana diže i ostali se nekako uspjevaju izvući.
Ja sam jedrio na Analei i nama je dosta dobro došla ta bunaca, nakon problematičnog starta refavali smo dosta vremena u krmu prema nekim brodovima. Orcu smo solidno odvozili i stvarno smo se iznenadili kad smo vidjeli da su nas ostali odlučili pričekati :)
Brzo smo se prebacili na drifter i uletili na Daksu s 8.5 - 9 milja brzine po skoro 20 čvorova tramuntane!
Realno smo prestigli Lunu (Val35) i jako se približili Rossu i Fiumanci.
Na kraju je to bilo dovoljno za solidno 4. mjesto. Premjeri ne mogu utjecati na ovako jake anomalije vjetra, pa i rezultati onda budu više orijentirani na sporiju ekipu, ali mislim da svi mogu biti zadovoljni regatom. Bio je to pravi ljetni dan u 11. mjesecu!

Maroje Kurajica, JK Orsan

Foto: Periša Zakarija 

Generalno gledajući, na prvom kolu nastupilo je ukupno 12 jedrilica, od kojih dvije nisu stigle do cilja, a dvije su trenutno van rezultata jer nemaju izdane ORC Club svjedodžbe. A po pitanju imena u floti, riječ je o potpuno jednakoj floti kao i na prethodnom izdanju s tim da se u flotu vratila Marina 36 - Felicita.

Detaljnu analizu situacije na polju iznio je Maroje, a oni koje zanimaju točna realna i korigirana vremena ista mogu pronaći u službenim rezultatima na ovom linku, dok je fotogalerija sa starta dostupna na Facebook profilu g.Periše.

 

Naslovna foto: Periša Zakarija

 

Back To Top