Šibenski JK Val nastavio je sa svojim najduljim nizom regata u novijoj povijesti, po 26. put okupio je ljubitelje jedrenja RU jedrilicama, a lokacija je bila jednaka kao i u prethodnih 25 izdanja, Šibenska riva.

Nakon duge sezone čija kruna je bila organizacija Svjetskog prvenstva također u aranžmanu JK Val, jedriličari su se odlučili na samo jedan od dva dana rezervirana u kalendaru HJS-a. Kad je stigao vikend 10-11.12. to se pokazalo ispravnom odlukom jer je subota bila u znaku obilnih kiša i ne baš dovoljno dobrog juga, dok je u nedjelju bilo suho, a kroz jutro i sunčano.

Cijelo vrijeme u zraku je bila bura koja je puhala do oko desetak čvorova, ali prevladavao je interval između 4 i 6. Naravno, osim što je refulavalo po snazi, refuli su stizali i iz poprilično različitih smjerova, što je rezultiralo i s dva prekinuta jedrenja nakon što bi bila odjedrena jedna orca. Čak je "u zraku" dva puta bila i crna zastava nakon što je cijela flota preuranjeno startala.

Sve u svemu vrlo dinamična i neizvjesna jedrenja u sva četiri odjedrena plova.

Da, unatoč vjetru kojeg je bilo dovoljno po snazi, odjedrila su se samo četiri regularna plova. Na početku je RO pokušavao postaviti polje ispred gradskog muzeja, ali na kraju se cijeli event prebacio na dio gradske obale u smjeru Šibenskog mosta, gdje su uvjeti bili iskoristljiviji.

Nažalost, na rivi se nije ostala do zalaska sunca jer je iz smjera W-NW brzo pristizala vrlo tamna fronta, a na radarskim slikama bilo je vidljivo da je bogata munjama dok su oblaci definitivno obilovali kišom. Dok su još svi bili suhi proglašen je završetak jedrenja i natjecatelji su se morali zadovoljiti s četiri kompletirana plova.

Inače, na regati se okupilo 13 jedriličarki i jedriličara. Uz 11 imena koja su već standardna na IOM regatama imali smo i dva nova za koja se nadamo da ćemo viđati i ubuduće.

U juniorskoj kategoriji premijerni na regati klase IOM imao je član JK Mornar, Marin Bizjak. Inače je riječ o iskusnom jedriličaru u klasi Optimist, a također i vrlo aktivnom jedriličaru u klasi Dragon Force 65 u kojoj se prije tjedan dana okitio naslovom prvaka Hrvatske u juniorskoj kategoriji na regati u Rogaču na otoku Šolti.

Inače, njegov nastup u klasi IOM podržala je i sama klasa na razini Hrvatske donacijom jedne jedrilice tipa K2 za JK Mornar, čiji je Marin član. Na ovaj način se nastavlja suradnja HJS-a, HZTK i klase IOM u cilju promoviranja klase i povećanja broja aktivnih jedriličara.

A što se tiče druge premijere tu je riječ o Enricu Marottiju, dvostrukom svjetskom prvaku u windsurfu.

Nakon što je nastupio na Prvenstvu Hrvatske u klasi Melges 24, gdje je jedrio na Cezibordo, ovo mu je druga regata u klasi na kojoj su brzine značajno manje nego na foil windsurf regatama Svjetskog kupa. Unatoč toj brzinskoj razlici priznaje da uzbuđenje nije ništa manje samo je jedne druge vrste i definitivno ga nastavljamo viđati na IOM regatama kad god mu to profesionalna karijera bude dopuštala.

Konačne rezultate regate možete pronaći na ovom linku, a skraćena verzija kaže da je pobjedu odnio Zvonko Jelačić, srebreni je bio Mirko Ukas, a brončani Ante Kovačević, sva trojica članovi JK Zenta.

Kako je regata u Šibeniku bila i posljednja kriterijska regata za 2022. godinu na njoj je proglašen i pobjednik Kupa Hrvatske za istu godinu. Treba li isticati da su i ove godine to bili Zentani?

Prva iduća regata klase IOM u 2023. bit će, pogađate gdje? U veljači u Zenti :)

 

Back To Top