Savez sportske rekreacije Primorsko-goranske županije i JK Maxi iz Rijeke su u sklopu Festivala sporta na Platku organizirali drugo izdanje regate RU jedrilica za klasu Dragon Force 65, Jako mala Fiumanka.

Već se lani ustvrdilo da je ovo regata koja se jedri na najvećoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj, naime mjesto radnje je na umjetnom jezeru na planini Platak koje se nalazi na 1111 metara nadmorske visine! Osim tog vrlo zanimljivog podatka, te ambijenta i svih aktivnosti koje se u isto vrijeme održavaju na tom području, organizatori su zaključili da je ovo vrlo dobra prilika za promociju RU jedrenja među građanstvom PGŽ-a.

Lani definiran program ponovljen je i ove godine. Prvo su jedrili iskusni RU jedriličari, a potom se jedrila revijalna regata na kojoj su sudjelovali pobjednici velike Fiumanke i Riječki olimpijski jedriličari.

Okosnicu flote činili su Dragoni iz JK Opatija i JK Istra, dok ih je nekoliko bilo u privatnom vlasništvu RU jedriličara, a kako su neki od sudionika po prvi put imali kontakt s ovim jedrilicama doajen hrvatskog RU jedriličarstva, Robert Grubiša - JK Opatija, preuzeo je na sebe održavanje flote u konkuretnom stanju.

On je također i odjedrio prvi dio eventa zajedno s još sedam svojih kolega. Ukupno su odjedrili šest plovova s tim da je Robert pokazao zašto je jedan od najboljih u ovoj jedriličarskoj kategoriji u Hrvatskoj. Pobijedio je pet puta, dok ga je samo u prvom plovu iznenadio Boris Rosović iz JK Orion koji je kraj regate dočekao na drugom mjestu.

Ostali natjecatelji bili su u podjednakoj formi, tako da su od 3. do 6. mjesta bilo dosta bodovno blizu, a bodovno najzanimljivija bila je borba za treće mjesto. Njega je ove godine osvojio Mauro Grubiša, a u njegovu korist je presudilo drugo mjesto iz posljednjeg plova, dok je Sanjin Perović koji je imao isti broj bodova kao Mauro isto imao drugo mjesto kao najbolji rezultat, ali u predzadnjem plovu.

Tko je osvojio koje mjesto u kojem plovu možete pronaći u službenim rezultatima.

Foto: Festival Sportske Rekreacije PGŽ

U revijalnoj regati olimpijaca i pobjednika velikih Fiumanki sudjelovala su četiri jedriličara. Ukupno su odjedrili tri plova, a pobjedu odnosi Bojan Grego iz JK Galeb, sudionik Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine u klasi leteći Holandez.

Na drugom mjestu završava Marin Lovrović, mlađi, sudionik Olimpijskih igara 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu, dok je treće mjesto pripalo višestrukom pobjedniku velikih Fiumanki, Željku Peroviću.

Foto: Festival Sportske Rekreacije PGŽ

Rezultate njihovih jedrenja možete pronaći na ovom linku, a možda bi bilo simpatično primijetiti da su Bojan Grego i Robert Grubiša jedrili s istom jedrilicom.

Možda je ipak samo slučajnost da su obojica bili najbrži, a u obranu im možemo reći da su jedrili s najstarijom jedrilicom u floti :) 

Naslovna foto: Festival Sportske Rekreacije PGŽ

 

Back To Top