Članovi JK Bumper iz Splita u suradnji su s članovima SRD Koralj iz Rogača organizirali promociju radio upravljanog jedrenja i prvu regatu RU jedrilica na otoku Šolti.

Nakon Krka, Cresa, Murtera i Visa, otok Šolta postaje još jedan otok na kojem se organizirala regata RU jedrilica s tim da je event bio "višeklasnog" karaktera, drugim riječima jedrilo se i s klasom IOM i s klasom Dragon Force 65. Za ovu promotivno natjecateljsku akciju iskorišten je prvomajski vikend, a program se sastojao od kriterijske regate klase IOM u subotu, kao uvodnog događaja i nedjeljne promocije klase DF65 za najmlađe i sve ostale Šoltane mlade duhom s tim da su nakon promocije mogli kao publika sudjelovati na prigodnoj regati.

S obzirom na svoje veze sa Šoltom, najviše zaslužni za ovaj događaj su iskusni RU jedriličari Mirko Ukas i Tomislav Bezić. Njih dvojica su na sebe preuzeli zadatak povezivanja s lokalnim snagama iz Sportsko ribolovnog društva Koralj kao predstavnicima lokalne zajednice i kao glavnim logističarima na licu mjesta. 

U subotu je prvo nas šest jedrilo s "metarskim". Odradili smo deset plovova po jugu. Malo je dricavalo, ali je pozicija s koje smo jedrili bila izvrsna. Riječ je o cesti koja ide linijom obale i povišena je oko 2 metra iznad morske površine, tako da je preglednost polja bila stvarno dobra i na vrijeme su se mogli vidjeti svi dricevi i refuli.
Inače je uvala vrlo dobra i za buru i maestral, jer se tada samo treba prebaciti ispred restorana Pasarela, gdje je popločan plato, pa se slobodno može reći da su pokriveni svi važniji vjetrovi.
To poslijepodne stigli su i Dragoni iz Splita, koje smo pripremili za nedjeljnu promociju i regatu.
Promocija je trajala oko dva sata i tu smo svoj djeci i odraslima u pratnji pokazali kako se Dragoni sastavljaju, kako funkcioniraju, a nakon toga su svi oni dobili priliku i zajedriti s njima. Naravno, nakon završetka promocije svi klinci su dobili i potvrdu s kojom se mogu pohvaliti da su uspješno završili tečaj trimanja i osnova jedrenja na DF65 i tada su se svi počastili prigodnim pizzama.
Nakon kratke pauze, Dragone su preuzeli iskusni modelari koji su ih onda pripremili za ozbiljnu regatu koji su potom odjedrili osam plovova prve službene RU regate za ovu klasu na Šolti.
Iduću regatu planiramo za godinu dana, a u međuvremenu klasa će kroz svoj program promocije RU jedrenja organizirati doniranje nekoliko ovih jedrilica za mlade Šoltane koji onda mogu krenuti s treninzima i pripremama, a i općenito s pokretanjem sportskih jedriličarskih aktivnosti na svom škoju.

Mirko Ukas, JK Bumper

Foto: Mirko Ukas

Oba dana je puhalo do oko 12 čvorova, s tim da je nakon subotnjeg juga u nedjelju zapuhao maestral.

U natjecateljskom dijelu programa za obje klase sudjelovali su uglavnom isti jedriličari. Pobjedu je oba puta odnio Zvonko Jelačić, a uz njega na postolju jednom je bio Mirko Ukas (u klasi IOM), odnosno Tomislav Bezić (klasa DF65) i Vedran Vesanović.

Kompletne rezultate za klasu IOM možete pronaći na ovom linku, dok su za DF65 dostupni na ovom linku.

Vjerojatno će pažljiviji pratitelji RU scene u Hrvatskoj primijetiti malo manji odziv natjecatelja nego što je to uobičajeno, a glavni razlog manjem odazivu nije područje jedrenja, već sudjelovanje dijela aktivnih RU jedriličara na regati za CRO ORC D-Marin Cup koja se u istom terminu jedrila u Šibeniku.

Naslovne fotografije: Mirko Ukas

 

Back To Top