ORC

S ožujkom već nekoliko godina starta sezona ORC jedrenja u Hrvatskoj. Tako će biti i ove godine, a uvodno jedrenje će biti u organizaciji JK Uskok na Zadar ORC Cupu.

Ono što vjerojatno najviše zanima pratitelje ove izrazito sportske discipline u jedrenju krstašima je nastavak suradnje, odnosno nastavak pokroviteljstva CRO ORC Kupa od strane tvrtke D-Marin. Naime, trogodišnji ugovor koji je Udruga ORC jedriličara potpisala s ovom Turskom tvrtkom istekao je s krajem 2019. godine.

U međuvremenu su se dogodile promjene u vlasničkoj strukturi hrvatskih akvizicija ove tvrtke. To je donijelo jednu malu dozu neizvjesnosti po pitanju budućnosti, ali kako je menadžment tvrtke ostao isti, dogovor o nastavku suradnje je vrlo brzo postignut.

Nekih novosti u tom segmentu nema i ono što je najvažnije iz Ugovora je to da se nastavlja sponzoriranje regata koje za bazu imaju neku od D-Marin marina u 100% iznosu startnina ako je riječ o dvodnevnim događanjima, odnosno kad je u pitanju Prvenstvo Hrvatske kao trodnevni event onda će natjecatelji imati minimalni trošak startnine po članu posade. Naravno, u to ulazi i besplatan vez za sve sudionike.

Kalendar za ovu godinu izgleda ovako:

1. Zadar ORC Cup, 14-15.03.

JK Uskok & D-Marin Borik - Zadar

2. Uskrsna regata, 01-04.04.

JK A.N.A. - Hvar

3. Prvenstvo Hrvatske, 01-03.05.

JK Val & D-Marin Mandalina - Šibenik

4. Šibenik ORC Cup, 07-08.11.

JK Val & D-Marin Mandalina - Šibenik

5. Grand finale, 21-22.11.

JK Val & D-Marin Mandalina - Šibenik

Po pitanju formata natjecanja, nema nikakvih promjena, osim što je dogovoreno da se otvori mogućnost jedrenja navigacijskog plova.

Ranijih godina riječ je bila o isključivo tehničkom formatu regatavanja, odnosno o jedrenju isključivo oko bova u štap polju. Inzistiralo se na tom formatu je osim ovih nekoliko regata za CRO ORC D-Marin Cup, rijetko tko je organizirao regate koje su se jedrile oko oznaka. Kod nas se za krstaše uglavnom organiziraju navigacijske regate.

Međutim, na Europskim i Svjetskim prvenstvima obavezno se jedre i navigacijska jedrenja i ti rezultati se čak nesmiju odbaciti. S druge strane, jedan broj hrvatskih jedriličara stalno je isticao nedostatak navigacije i to isticao kao razlog zašto ne sudjeluju u Kupu, tako da im se s ovim potezom želi izaći u susret. A hoće li ovaj potez rezultirati povećanjem broja jedrilica na regatama vidjet ćemo već za desetak dana u Zadru.

Što se same flote tiče, desile su se neke promjene. Pod zastavom JK Uskok od ove sezone jedrit će se na Gringu 3 - Farr 40, jedrilici koja je do nedavno jedrila pod imenom Toto Travel. Nova akvizicija je i pod plamencom JK Val. Maleni First 34.7 - Ladies First više nema ORC ambicija, a posada je prešla na J111... trenutno bez imena.

Još ovu sezonu Murtersko-Biogradska posada će jedriti na X-41 X-Cite, a od iduće najavljuju da će i za Kup jedriti na jedrilici ClubSwan 36 čiji dolazak očekuju tijekom travnja.

U svakom slučaju, ORC dozvoljava da datum proizvodnje jedrilice nije presudan element u postizanju dobrog rezultata, već je najvažnije da se taktički i tehnički regata odjedri sa što manje grešaka i da se iz svoje jedrilice izvuče maksimum, a softver će to prepoznati i vrednovati na odgovarajući način. Zato, ako želite kvalitetno jedriti i puno naučiti, prijavite se u Kup i navedene regate ubacite u svoj kalendar!

 

Back To Top