Treća regata u 2018. godini na kojoj je nastupila Croatia Full of Life Ola, a koja je odnedavno u vlasništvu Ivice Kostelića, jedrila se na respektabilnih 500 NM. Ovaj put Ivičin suskiper je bio Ivan Kljaković Gašpić.

Prije tri tjedna Ola s posadom Kostelić - Prižmić uspješno završava regatu Duecento per due. Regatu koju također organizira Circolo Nautico Porto Santa Margherita

Na odjedrenih 200 NM može se gledati i kao na trening regatu za varijantu koja se u prvom dijelu regate čak i poklapa u ruti. Naime, nakon starta ispred Caorle flota se spušta uz obalu Istre i ide prema otočiću Susku. U kraćoj verziji samo ga je trebalo okrenuti i vratiti se u polaznu točku, dok u duljem izdanju treba produžiti do nacionalnog parka Gargano u čijem sastavu se nalazi otočje Tremiti. Nakon okreta oko Tremitija slijedi povratak prema Susku i odjedriti i posljednji dio regate koji vodi natrag u Caorle.

Od samog starta vjetar nije bio naklonjen jedriličarima. Od 6 do 7 čvorova koji su vladali na startu pratili su ih tijekom pola regate. Prosjek je bio 5 a 7 i 8 čvorova su doživljavali samo u povremenim refulima. Jedini skok na 9 čvorova je bio na Tremitiju.

Povratak je bio u sličnim uvjetima, a bilo je i trenutaka kad su jedrili i po 1 - 1.5 čvor. U tim situacijama su se snalazili na razne načine. Od naizmjeničnih boravaka na drugom križu i traženja vjetra, pa do zamotavanja driftera na jednu trećinu da radi kao wind seeker.

Samo na finišu regate, odnosno posljednjih dva i pol, tri sata mogli su jedriti po uvjetima za koje je Class 40 napravljen. Tada su s punim balastima po petnaestak čvorova vjetra u stilu, glisirajući, presjekli liniju cilja koja ovaj put nije bila postavljena unutar kanala koji vodi u marinu već ispred, pa su se izbjegli problemi koji su se javljali na finišu Duecenta.

Finiširali su u četvrtak 31. svibnja u 23:42:20 a najbrža u realnom vremenu, Margherita, do cilja je stigla u 17:42.

Premda regata traje još uvijek dok se tipka ovaj članak, a to je skoro 24 sata nakon što je Ola završila, slobodno se može reći da je Croatia Full of Life Ola i apsolutni pobjednik regate. Prijavljena je po ORC-u a većina jedrilica je još uvijek na moru, dok su samo tri jedrilice iskazale želju za razvrstanjem po IRC-u i u regati je samo jedan trimaran koji je praktički van konkurencije.

Screenshot trackinga: situacija na moru 01.06. u 22:30

Na ovakvim regatama vremenske prognoze su vrlo važan element. Naši jedriličari su pratili nekoliko modela istovremeno i ažurirali su ih u svakoj prilici kad bi se našli u dometu GSM signala i mogućnosti spajanja na internet. Uz to su povremeno tražili i savjete Jure Jermana, slovenskog stručnjaka po pitanju regatnih routinga. Međutim, vremenski uvjeti su bili takvi da su prilikom svakog osvježavanja svi modeli imali različite najave i nije se mogao pratiti određeni trend. Tako da je i dosta odluka doneseno po osjećaju, pogotovo u situacijama kad bi se našli u blizini drugih jedrilica.

A evo nekoliko Ivičinih dojmova koje smo dobili u telefonskom razgovoru:

Generalno, Bambi je majstor! Jako je motiviran i tu smo dosta slični. Od starta smo krenuli sa 100% i vodili smo regatu do Dugog otoka, čak i ispred jedrilica koje su bile s posadama. Tek drugu noć regate uspijeva nas proći jedrilica Margherita (Vismara 45 FC - u konkurenciji posada). Kasnije smo je pokušavali sustići, ali bilo je teško, pogotovo kad se okrenulo u orcu jer smo u tim uvjetima izrazito sporiji od njih. Zato smo se uspješno branili od Milleniuma 40 - Luna per te. A ono što nam je posebno drago je da smo bili izrazito bolji od preostale dvije jedrilice Class 40. Slovenski Boxx je ostao iza nas 42 NM, a lokalni favorit Kika Green Chalange koji je novija generacija Class 40 je bio iza nas 52 NM u trenutku kad smo završili regatu!

Ivica Kostelić, Croatia Full of Life - Ola

Stil jedrenja na koji su se Kostelić i Kljaković Gašpić odlučili na početku regate izistkivao je i malo sna. Spavali su samo kad bi netko od njih osjetio umor, a i to je bile najviše po sat - sat i pol u komadu. S obzirom da su morali odrađivati jednak posao kao da je cijela posada na palubi nisu sebi mogli dozvoliti "luksuz" poput previše sna. S druge strane regata nije trajala dovoljno dugo da bi se mogle primjenjivati tehnike koje primjenjuju samci na ekstremno dugim regatama, a koje su objedinjene u tzv. "sleep managementu". O kolikim naporima i angažmanu u regati je riječ govori i podatak da su skoro svaki sat imali izmjenu prednjih jedara da bi maksimalno korisno reagirali na promjene u gibanjima zračnih masa!

Slijedeće regate na kojima Ivica planira sudjelovati s Olom su Trani-Dubrovnik koju organizira JK Orsan 28. i 29. lipnja, te Civitanova-Šibenik jedriličarskog kluba Val 19 - 22. srpnja.

Prije sedam godina, na 11. La Cinquecento, pobjedu je odnijela još jedna Hrvatska jedrilica. Riječ je o Match Pointu, Bavariji 42 Match, na kojoj su jedrili Damir Čargo i Miljenko Nikolić. Oni su također nastupili u ORC kategoriji i osvojili prvo mjesto po uvjetima koji su bili dijametralno suprotni uvjetima koji su vladali ove godine. Još se može reći i da je Damir Čargo sudjelovao i u ovogodišnjoj pobjedi tako što je posudio glavno jedro sa svog Poga 40 - Waypointa, a koje je Ivan Kljaković Gašpić uspio prilagoditi Akilariji Ivice Kostelića.

Više fotografija s cilja regate koje je snimio Andrea Carloni možete pronaći na službenim Facebook stranicama organizatora, a kratka putopisna reportaža u produkciji Ivice Kostelića dostupna je na ovom linku.

 

Naslovna foto: Andrea Carloni / CNSM

 

Back To Top