Star Sailors League je otišao korak dalje! Njen osnivač i vlasnik, Michel Niklaus, nastavlja u smjeru čiji je konačni cilj osnivanje jedriličarske lige po uzoru na ATP Tour koji se organizira u svijetu tenisa, a trenutna faza je formiranje timova/posada koje bi nastupale na dijelu natjecanja, koji da ponovimo analogiju s tenisom, ima format kao Davis Cup. Naravno, natjecanje ovakvog ranga mora imati i zvučan naziv... Nations Gold Cup.

Drugim riječima, na osnovu ljestvica koje ekipa is SSL vodi, pa može se reći na dnevnoj bazi, oformljeni su nacionalni timovi koji bi za oko dvije godine trebali krenuti s izlučnim regatama koje će se jedriti u Švicarskoj na modificiranim jedrilicama klase RC44.

Trenutno na stranicama Gold Cup-a možemo vidjeti da je na popisu 19 posada iz Europe i obje Amerike, a među njima ima i vrlo zvučnih imena poput Robert Scheidta, Vasca Vascotta, Vasilija Žbogara, Paula Cayarda i naravno, naših jedriličara među kojima je trenutno najeksponiraniji Šime Fantela. Taj broj nije konačan jer je trenutno prijavljeno 48 nacija i samo treba malo pričekati dok se web stranica popuni sa svim aktualnim podacima.

Pravilima je određeno da će ekipe biti sastavljene od po 11 članova, od čega će na jedrilicama biti po njih 9, a jedriličarima će na raspolaganju biti čak 12 jedrilica.

Sad se dolazi do zanimljivog dijela, a to je po kojem kriteriju su se formirale posade. S obzirom da je ovo projekt SSL-a, neovisan o nacionalnim jedriličarskim savezima i olimpijskim odborima, glavni kriterij izbora sudionika, odnosno izbora kapetana tima je spomenuta SSL ljestvica. Po tom kriteriju našeg najbolje plasiranog jedriličara, Šimu Fantelu, SSL je postavio za kapetana ekipe, dok je on u dogovoru s Tončem Stipanovićem ulogu kormilara prepustio njemu. U skladu s tim ekipe nemaju status jedriličarskih reprezentacija, već npr, kao naša ekipa, imaju naziv SSL Team Croatia.

Po pravilima svi članovi tima moraju biti iz iste nacije. Od toga njih sedam mora biti sa SSL rang ljestvice, dok četiri člana tima to ne moraju. U principu to su jedriličari koji nisu u malim klasama, a samim tim i na SSL ljestvici, ali zbog njihovih kvaliteta i iskustva kapetan želi da budu dio tima.

Jedriličari koji su pozvani u hrvatski tim kao specijalisti van malih klasa su Antonio Arapović, Pave Pleslić i Marko Sorić. S druge strane u SSL ranking dijelu ekipe su uz Šimu Fantelu i Tonča Stpanovića još Filip Jurišić, Josip Olujić, Igor Marenić i Mihovil Fantela. To su jedriličari koji su odjedrili prvi trening ciklus u Švicarskoj prije dva tjedna, dok su dva mjesta još uvijek slobodna.

Foto: Gilles Morelle

Želja g.Niklausa je da sa sustavom koji organizira pokrene novu eru u jedrenju, u smislu da i jedriličari mogu ostvarivati profesionalne karijere kakve trenutno imaju tenisači, golferi, nogometaši te da posljedično dobiju cjenjeniji status u sportskom svijetu nego što ga sad imaju. Trenutno se cijela priča definira, a u nastavku bi jedriličari trebali dati svoj doprinos razvoju ideje i sistema natjecanja. Sustav natjecanja i priča koju je do sada razvijao s klasom Zvijezda je došla do svog maksimuma i kao slijedeći korak se nametnula ova nova priča. Za klasu u kojoj će se jedriti izabrao je jedrilice koje su trenutno RC44, ali do početka natjecanja napravit će se neke izmjene što na trupu što na podvodnim dijelovima jedrilice. Natjecanje počinje 2021. i jedrit će se svake 4 godine. Sad smo se vratili s pripremnog jedrenja na jezeru Neuchâtel u Švicarskoj. Tamo smo boravili u trening centru u malom mjestu Grandson u velikoj kući čiji je vlasnik g.Niklaus i koji je praktički cijeli svoj život podredio ovom projektu. Osim što nam je osigurao skoro pa idealne uvjete za treniranje ovaj put nam je pokrio i sve troškove da nam olakša ulazak u ovu priču.

Šime Fantela, kapetan ekipe i taktičar

Da bi sve ekipe imale jednake uvjete u ovom pripremnom razdoblju napravljen je raspored po kojem će se moći trenirati. Tako će naši momci i iduće godine imati ovu jedrilicu deset dana na raspolaganju. Broj dana za treninge nije svim posadama jednak, te se određuje po rankingu koji imaju pojedine nacije. Hrvatska je trenutno u sredini ljestvice, pa u skladu s tim definiran taj broj... slabije rangirani dobivaju više treninga, dok bolji imaju na raspolaganju jedrilice na kraći vremenski period. I na taj način se pokušava sve ekipe dovesti u jednak početni položaj, a kruna svega će biti ta fizička preinaka jedrilica, pa da se poništi prednost ekipama koje imaju priliku jedriti na RC-ovima i kad nisu u Švicarskoj na službenim treninzima. Da bi sve skupa bilo još više standardizirano na jedrilicama se neće moći mijenjati trimovi i sve jedrilice će ih morat imati jednake.

SSL Team Croatia je u Grandsonu jedrio pet dana u ovoom pripremnom ciklusu i moram reći da me je g.Niklaus istinski oduševio. On je skoro svaki dan provodio s nama na treninzima, bio u gumenjaku, vodio računa o hrani, opremi... stvarno čovjek koji je u projekt ušao s cijelim srcem! Također me je impresionirala i sve što se nalazi u pozadini ovog projekta. Što na dijelu koji se bavi isključivo Star Sailor League-om, što s Gold Cup-om, stalno je zaposleno oko 130 ljudi! Od toga se svakodnevno rang ljestvicama bavi njih petorica. Stvarno jedan izniman trud, a ono što je jednako važno su temelji na koje je Michel postavio priču. Da bi osigurao dug vijek trajanja i neprekinutost, osnovao je fondaciju koja se brine isključivo o organizaciji ovih regata, jednako kao i s prikupljanjem financijskih sredstava za novčane nagrade natjecateljima.

Filip Jurišić, floater

Pozicije u kokpitu ovih jedrilica na kojima naši momci jedre nisu bile odmah definirane, već su se mijenjale i tražio se optimum. Posljednja kombinacija je bila slijedeća:

  • kormilar: Tonći Stipanović
  • taktičar: Šime Fantela
  • trimer glavnog jedra: Mihovil Fantela
  • trimeri prednjih jedara: Antonio Arapović i Igor Marenić
  • grinder: Josip Olujić
  • floater: Filip Jurišić
  • pitman: Pave Pleslić
  • bowman: Marko Sorić

Natjecanje će trajati šest tjedana. Sustav je zamišljen da u prvom dijelu natjecanja sudjeluju lošije rangirane nacije i da pobjedama napreduju prema slijedećim stupnjevima gdje će ih dočekivati bolje rangirane. Sve regate će se jedriti na jezeru Neuchâtel, dok će se jedino finale jedriti na Ženevskom jezeru.

Foto: Gilles Morelle

Format natjecanja će biti flotni za četiri jedrilice u grupi. Svaki dan će jedriti po dvije grupe. Planirano trajanje plova je sat vremena i jedrit će se samo po jedan štapni plov na dan. Ukupno bi u jedan takav ciklus trebao trajati 7 dana.

>Na treninzima naše ekipe se desila nesreća koja je na kraju imala relativno sretan ishod. Tijekom drugog dana na treninzima i jedne pojalabande, Mihovila Fantelu je zahvatila škota glavnog jedra i bacila ga na nosač kormila. Nažalost nije uspio ublažiti pad rukama i udario je s dijelom trupa gdje se nalazi slezena. Nitko, pa ni Mihovil, nije posebno obratio pažnju na to, ali nakon pola minute počeo je osjećati da nešto nije u redu. Kako to biva s unutrašnjim ozljedama, vani nije bilo nikakvih masnica ili sličnih obilježja na mjestu udarca. Za svaki slučaj odmah se ukrcao na prateći gumenjak koji ga je odveo na kopno. U prvi mah na pregledu u bolnici nisu se vidjele nikakvi problemi, ali kad su stigli nalazi detaljnijih pretraga shvatilo se da je situacija alarmantna i odmah je odveden na operaciju na kojoj mu je uklonjena slezena. Srećom to mu neće prekinuti sportsku karijeru i moći će se nastaviti baviti vrhunskim sportom, samo što će morati iznimno paziti na infekcije i slične vanjske utjecaje s obzirom da je slezena filter koji štiti organizam od takvih štetnih utjecaja.

 

Naslovna foto: Gilles Morelle

 

Back To Top