Prva trodnevna ovogodišnja regata CRO Melges 24 Cupa koja je ujedno i jedna od regata iz Europa Cupa, jedrila se u Splitu od 27. do 29. listopada. Regatu je organizirao JK Split, a sudjelovalo je 19 posada.

Za cijelu regatu, u logističkom, organizacijskom i pokroviteljskom pogledu, može se reći da je poprilično podigla letvicu i da će se njen "kopneni" dio teško nadmašiti, a kad se još dodaju i uvjeti na moru dobije se jedan od najboljih dosadašnjih evenata CRO Melges 24 Cupa.

Sva tri natjecateljska dana bila su različita. Izmijenile su se skoro sve vremenske pojave... u petak se jedrilo po oblačnom vremenu i laganom jugoistočnjaku. U subotu je krasan sunčan dan obilježio lagani južin, a u nedjelju se jedrilo skoro pa po "šampanj" uvjetima naglo pristiglog vedrog juga. I da, sva tri puta  jedrilo se na tri različite lokacije.

U petak su se odjedrila dva plova. Zona jedrenja bila je Kaštelanski zaljev. Oba plova obilježili su nestabilni uvjeti po smjeru vjetra, a u drugom plovu charlie je morao korigirati i duljinu orce.

Mataran 24 otvorio je regatu u stilu na kakav nas je naučila ova posada u prethodnoj sezoni. Razjareni su također bili u formi, a i posada iz Velike Britanije - Gill Race Team opravdala je svoj status s međunarodne scene.

Ključ ove regate, jednako kao i iduće, bio je izbor prave strane za jedrenje. S obzirom na nestabilnost vjetra trebalo je na vrijeme izabrati pravu stranu. Regatno polje najbolje je čitala ekipa Razjarenog koja je u idućem plovu pobijedila, dok su Mataranci napravili prvo od dva deseta mjesta.

Razjarenom je ovo bila prva od četiri pobjede u nizu, a u posljednjem plovu pobijedila je posada Universitas Nove.

Universitas Novi ovo je bila prva regata nakon duže pauze. S obzirom na sve može se reći da su ostali u poprilično dobroj formi jer su uz pobjedu u posljednjem plovu osvojili još i dva druga mjesta, a najlošiji rezultat bilo im je šesto mjesto.

Drugi dan jedrilo se s vanjske strane Čiova. Prvo je puhalo s jugoistoka, a potom "iz Vrata", odnosno iz čistog južnog smjera. Vjetar nije ni malo obećavao, a nije ga bilo ni iz najobećavajućeg smjera, od Maslinice i Drvenika.

Prvi pokušaj trećeg plova jedrio se po snazi od svega nekoliko čvorova. Kako se plov primicao drugoj orci vjetar je krenuo u tranziciju u lijevo pa je RO morao reagirati s charlijem.

Ova orca je prošla po relativno zadovoljavajućim uvjetima, ali nakon šti je flota prešla u drugu krmu vjetar počinje slabiti. Kako je bilo kasno za signaliziranje skraćenja na charliju RO je morao pustiti da se jedri dalje i nadati se da će vjetra biti dovoljno za završetak. Međutim, dok je vodeća skupina bila na stotinjak metara od cilja vjetar se totalno povlači i signalizira se prekid.

Idući plov odjedren je po čistom južnom smjeru. Nije bilo potrebe za skraćenjem ili korekcijom kursa, ali dobitna strana bila je lijeva. Pritisak je tamo bio nešto jači i u kombinaciji sa stalno prisutnim kurentom jedrilice koje su je izabrale bile su u povoljnijem položaju.

I za kraj je ostala nedjelja koja je donijela uvjete po kojima Melges 24 pruža svoje najbolje, prvenstveno brza i atraktivna glisiranja.

Nakon isplovljavanja iz Lučice RO je prvo pokušao s očekivanjem vjetra u Kaštelanskom zaljevu. Međutim, nakon kraćeg čekanja primijećeno je da se vjetar formira iz pravca Omiša i napravljena je brza tranzicija prema punti Čiova.

Regatno polje brzo je postavljeno i tri plova napravljena su jedan za drugim. Ovog puta na moru je dominantan bio relativno visok val koji je ostao i nakon što je vjetar počeo slabiti. 

Najjače je puhalo u prvom plovu kad su refuli bili i do 13-14 čvorova. U drugom plovu je oslabilo na 10-11, da bi u trećem plovu vjetar bio uglavnom ispod 10 čvorova.

I na ovom polju dobitna je bila lijeva strana premda su vodeće posade skoro podjednako jedrile i na lijevim i na desnim uzdama. Tko i u kojem postotku možete pronaći u statističkim analizama u nastavku.

Na kraju je raspored u generalnom plasmanu bio sličan onom na ostalim regatama. Tri najsjajnija bljeska imale su posade Ceziborda i Tutta Forze. Cezibordo uspijeva dva puta dojedriti treći, dok je Tutta Forzi to pošlo za rukom jedan put.

Od tri inozemne posade najbolje je jedrio Gill Race Team koji su regatu završili na četvrtom mjestu, dok su Zuxu i Noack Solutions završili u donjem dijelu ljestvice.

Što se tiče postolja, u generalnom plasmanu na njega su se popele posade Razjarenog, Universitas Nove i Matarana 24, do su u Corintian kategoriji nagrade osvojili Gill Race Team (4. u generalnom plasmanu), Razjaren 2 (osmi generalno) i Tutta Forza (deseti generalno).

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

 

Statistika 

 

 

Playbackovi

 

Back To Top