U subotu i nedjelju jedrit će se finalna jedrenja prve sezone D-Marin Croatian Sailing League. Na regatnom polju u Šibenskoj luci susrest će se 8 posada koje su prošle kvalifikacijski niz od dvije regate ove zime i proljeća.

Nakon kvalifikacija formirane su dvije skupine, zlatna i srebrena i ostat će nepromijenjene za cijelo vrijeme treće trećine, takozvanog Grand Finala. 

Za neupućene, riječ je o prvom ligaškom natjecanju u jedrenju u Hrvatskoj namijenjenom klupskim posadama. Na njemu sudjeluje osam ekipa koje su prihvatile obavezu nastupa na sve tri planirane regate. Ne postoji ograničenje po pitanju sastava posade na pojedinoj regati, već ekipa ili klub određuje koga će poslati da jedri.

Osim prijelaznog pehara pobjednicima, koje ćemo saznati u nedjelju, dvije prvoplasirane posade dobivaju mogućnost nastupa u kvalifikacijama World Sailing Champions league za 2018. godinu. 

U Srebrenoj skupini u subotu će jedriti ekipe JK Medveščak iz Zagreba, JK Primošten, YC Zlarin i JK Tijat iz Vodica. Vodičani su ujedno i debitanti koji mijenjaju ekipu JK Bura iz Makarske. Po odluci organizatora regate, ekipe iz Wave Sailing Centera u subotu će srebrena skupina regatu započeti na floti Platua 25. Program predviđa da će na njima jedriti u subotu, dok će u nedjelju pokazati svoje jedriličarske vještine na J70.

Sastav ove skupine je praktički određen prije početka druge regate, Act 2, kad su u posljednji tren otkazale čak tri posade. Makarani, zlarinjani i primoštenci su na taj način automatski skupili maksimalan broj bodova i ostalo je samo pitanje tko će predvoditi ovu skupinu. Regatni odbor je zajedno s natjecateljima i organizatorom tada odlučio da će prvi dan regate jedriti svi zajedno u pet plovova tako što će u svakom plovu pauzirati po jedna posada. Zagrebačka posada je osvojila jedan bod više od RI - Teama, pa je za njih u subotu završio Act 2.

Liga je fantastična i nama je super cijela ta priča. Na finalnu regatu dolazimo u nešto promijenjenom sastavu. Ja zbog obaveza neću stići, pa će moje mjesto kormilara najvjerojatnije zauzeti Boris Tomić. Inače je sve odlično zamišljeno i organizirano i samo predlažemo da ubuduće razmaci između regata budu nešto manji. Mi smo malo podbacili što nismo iskoristili sve mogućnosti treninga koje nam je dao organizator, jer je stvarno zahtjevno jedriti na jedrilicama s potpuno različitim konceptima jedrenja. U svakom slučaju podržavamo ligu i imamo namjeru i dalje sudjelovati.

Jan Winkler, JK Medveščak

Četiri posade koje su formirale Zlatnu skupinu su članovi YC Kornati iz Murtera, JK Split, JK Val iz Šibenika i JK Čavle. Organizator je za njih predvidio suprotne flote u odnosu na kolege iz srebrene skupine, pa će u subotu Grand Finale otvoriti na jedrilicama klase J70, a u nedjelju će jedriti na Platuima. Kako se na uvodnim regatama pokazalo posade su dosta izjednačene po kvaliteti prikazanog, ali ipak se može reći da jedni preferiraju Platue koji su opremljeni spinakerima, a drugi su eksperti u jedrenju s genakerima na J70. Evo što su kormilari tih ekipa izjavili za ovu najavu:

 

Imamo velike ambicije i s obzirom da smo osvojili prvu regatu pokušat ćemo osvojiti i naslov. Imat ćemo jednu promjenu u sastavu posade. Marin Desabota je prije desetak dana slomio ruku, pa će ga zamijeniti Marko Smolić. Nadamo se da ćemo dominirati u Platuima jer smo na njima dugo jedrili i dosta dobro ih poznajemo, dok smo u J70 relativno novi i unatoč tehnički dobro odrađenim manevrima još nismo svladali jedrenje s genakerom na potrebnoj razini.

Luka Piasevoli, JK Val

 

Po treći put ćemo nastupiti u izmijenjenom sastavu. Samo se sestre Keser mogu pohvaliti kontinuitetom u nastupima. Nadamo se da ćemo u petak stići napraviti trening, jer u ovom sastavu još nismo jedrili. Što se tiče izbora jedrilica tu sam u dilemi jer mi je osobno draži Platu kojeg stvarno dobro poznam, a J70 je manje zahtjevan za posadu, pa nam je lakše u njemu jedriti s obzirom na uigranost posade. Uglavnom, drago mi je što će se završni dio eventa jedriti baš na Platuima. A koncept lige mi je dosta drag jer npr. u odnosu na Slovensku jedriličarsku ligu u kojoj sudjelujem s jednom od ekipa, jedri se puno više. Nema gubitka vremena na izmjene jedrilica. Također imamo i suđenje na moru, što kod njih nema. Dok mi je kod njih veći plus što je flota istih jedrilica veća pa je puno lakše složiti ekipu. Kvaliteta jedrenja je otprilike na istoj razini i po tom pitanju nema nekih velikih razlika.

Hrvoje Petrović, JK Čavle

 

Pobjeda na prošloj regati nam je podigla očekivanja i dat ćemo sve od sebe da osvojimo naslov. Posada će biti u istom sastavu i nadamo se da ćemo što više plovova jedriti na J70. Mnogo draže mi je jedriti s genakerom jer sam ga vrlo dobro naučio na 49eru dok sam trenirao u JK Uskok. S druge strane nam spinaker zadaje dosta glavobolje...

Duje Fržop, YC Kornati

 

U prošlom kolu ja sam bio spriječen pa me kao kormilar zamijenio Zvonko Jelačić. Posada se vratila iz Šibenika stvarno zadovoljna i nastupom i vremenom provedenim na moru iako ih je broj jedrenja poprilično iscrpio. I slažu se da im je to bilo jedno od najboljih jedrenja posljednjih godina. Nadamo se da će se tako ponoviti i ovaj vikend, da će biti malo jači vjetar pa da će jedrenje biti tijesno i da se flota neće raspršiti u potrazi za dricevima. Premda osobno mislim da nama takvi uvjeti više odgovaraju s obzirom da smo dosta vremena na moru u takvim po bonacama, u lovu na refulčiće, proveli u Lučici. U svakom slučaju sam sigurni da ćemo se dobro zabaviti u Šibeniku!

Luka Jerčić, JK Split

Po najavama iz Wave Sailing Centera, a na osnovu povratnih informacija od sudionika Lige, razmišlja se o početku novog ciklusa već u jesen. Vjerojatno će doći i do povećanja broja regata, a kako je uočena razlika u kvaliteti posada kalkulira se i o formiranju jakosnih skupina (1. i 2. liga). O ovome će sigurno još biti riječi.

 

 

Back To Top