Wave Sailing Center i JK Val iz Šibenika bili su ovogodišnji domaćini Europskog prvenstva u dvobojskom jedrenju za mlade do 23 godine.

Regata

Osam ekipa se u Šibeniku okupilo s ciljem da osvoje naslov najbolje mlade posade u Europi u dvobojskom jedrenju. Po jedna Francuska i Poljska, te po tri Danske i Hrvatske posade uspješno su odjedrile cjelokupni predviđeni program ovog natjecanja.

Jedan Round Robin (jedrenja svatko protiv svakoga), polufinale, King of the Castle, te finalna jedrenja na tri pobjede su u potpunosti organizirani ispred prekrasnih kulisa Šibenske rive. Zajedno s pravim ljetnim vremenom s dovoljno vjetra, svi mogu reći da mogu biti zadovoljni sudjelovanjem.

Hrvatsku su predstavljale posade s praktički cijelog jadrana. Sa sjevera, iz Rijeke, je stigla ekipa predvođena Franom Gregom, a ovaj put im je u pomoć uskočio laseraš iz Lučice, Mario Novak. Prisutna je bila i domaća posada koja je u ovom sastavu odjedrila cijeli niz regata, što u dvobojskom jedrenju, što u flotnom. A treća ekipa je bila sastavljena od kombinacije jedriličara iz Biograda i Splita.

Uspoređujući iskustvo posada sudionica već se u startu mogla očekivati dominacija posada iz ostatka Europe jer je Hrvatska još uvijek siromašna događajima ove prirode.

Najbolji primjer za to je Francuska posada koja je u Šibenik stigla sa službenim izbornikom. Riječ je o gospodinu kojem je u Francuskom jedriličarskom savezu jedini zadatak praćenje match race scene u svojoj državi, te organiziranje posade koja će biti sponzorirana od strane FF Voile. Koliko dobro radi svoj posao potvrđuje i dominantna pobjeda njegove ekipe i osvajanje ovogodišnjeg naslova.

Također je i u Danskoj popularan ovaj stil jedrenja, što se vidi po čak tri posade koje su htjele nastupiti na ovoj regati. Ne smijemo zaboraviti ni Poljsku, koja je imala samo jedne predstavnike, li također je riječ o naciji koja značajno ulaže u match race.

Naše ekipe s druge strane u Hrvatskoj imaju priliku nastupiti na samo 2 do 3 regate u domaćoj organizaciji, dok se na izlete u inozemstvo još nisu ozbiljnije orijentirali.

Manjak iskustva je bio vidljiv u skoro svim matchevima koje su imali s inozemnim posadama, dok su u međusobnim ogledima bilo donekle nepredvidljivi i nije se moglo sa sigurnošću prognozirati pojedine ishode.

Kako je tko prošao u pojedinom matchu i kako su se formirale pojedine skupine za finalni raspored na rang ljestvici možete pronaći u linku na interaktivni playback pri dnu ovog članka.

 

 

Ekipe

Team France
Kormilar: Aurelien Pierroz
Pramac: Theau Guilcher
Trim glavnog jedra: Nicolas Bouchet
Trim prednjih jedara: Baptiste Hulin
   

 

BNW Sailing Team
Kormilar: Jeppe Borch
Pramac: Nikolai Rasmussen
Trim glavnog jedra: Calle H. Sorensen
Trim prednjih jedara: Nikolaj Borch
   

 

Downhill Sailing Team
Kormilar: Emil Kjaer
Pramac: Frederih Fansgard
Trim glavnog jedra: Philip Kasper
Trim prednjih jedara: Nicolai Bekgard
   

 

Val Youth
Kormilar: Marko Smolić
Pramac: Martin Petković
Trim glavnog jedra: Roko Copić
Trim prednjih jedara: Juraj Radačić
   

 

Tarasiuk Sailing Team
Kormilar: Igor Tarasiuk
Pramac: Aleksander Michalski
Trim glavnog jedra: Bartosz Sadowski
Trim prednjih jedara: Jakub Pawlikowski
   

 

Team Rijeka
Kormilar: Frane Grego
Pramac: Joško Galović
Trim glavnog jedra: Vedran Šapić
Trim prednjih jedara: Mario Novak
   

 

Dalmatia United
Kormilar: Dominik Perković
Pramac: Paško Baričić
Trim glavnog jedra: Marin Golem
Trim prednjih jedara: Bruno Gašpić
   

 

Karteminde
Kormilar: Mikkel Petersen
Pramac: Kasper Juhl
Trim glavnog jedra: Valdemar Laust Baek
Trim prednjih jedara: Asta E. Greenwich-Wagner
   

 

 

Rezultati & Playback 

Google Chrome omogućava najbolji doživljaj korisničkog sučelja i playbacka. Izbor playbacka željenog plova se ostvaruje klikom na izabrani plov u izbornicima "Round Robin" i "Finals".

 

 

 

Foto & video 

 

 

Back To Top