Na drugom Prvenstvu Hrvatske koje se jedrilo od 23. pa do 25. rujna nastupilo je sedam jedriličara iz Slovenije i Hrvatske, a titule najboljih odnijeli su Gašper Strahovnik u otvorenom dijelu i Tonči Stipanović u zatvorenom dijelu Prvenstva.

Regatu je i ove godine organizirao JK Split, domaća baza jednog od pionira jedrenja na ovom foileru u nas, Luke Dogana. Nažalost, Luka ove godine nije pokazao što sve zna i zašto je cijenjen jedriličar u klasi Moth u Europskim okvirima, a razlog su bili problemi s leđima. U svakom slučaju neumorno nastavlja s promocijom ove atraktivne klase u nas, a domaća flota svake godine polako ali sigurno raste.

Među prvima koji su se odazvali pozivu na letenje bili su Toni Bulaja i Krešimir Đakulović koji su dijelili vlasništvo nad jednim Moth-om. Njih dvojica nekoliko godina uživali su u novim vještinama uglavnom za svoj osobni gušt, a uvjeti za organiziranje regate u Hrvatskoj (s domaćim jedriličarima) stekli su se tek prošle godine kad su po jednu od ovih jedrilica kupili Tonči Stipanović i Šime Fantela.

Ove godine na regatnom polju pridružio im se još i Slobodan Velikić, naš oceanski jedriličar koji iza sebe ima Mini TransAT 2017. godine, ali izgleda da za uvjete po kojima se jedrilo ove godine u Splitu treba još dosta ulagati u trenažni proces.

Što se tiče Slovenskih predstavnika, u Kaštelanskom zaljevu zajedrilo ih je troje, a uz spomenutog Gašpera bili su tu još Tomaž Čopi i Luka Tomori.

Što se sve dešavalo na moru ispričao nam je predsjednik Regatnog odbora - Marko Mišura:

Na Mothovima je bilo dobro. Od tri predviđena tri dana jedrili smo dva.
Prvi dan imali smo maestral od oko petnaestak čvorova i odjedrili smo tri plova. Zapuhao je malo kasnije, tako da smo startali oko 3 sata. I bilo je zanimljivo.
Luka Dogan nije mogao jedriti jer su ga uhvatila leđa, Dado Velikić još radi na kontroliranju broda, a ovih pet je jedrilo... Slovenci su ipak malo ispred naših jedriličara, tako da su dominirali cijelo vrijeme, pogotovo Strahovnik.
Kažu da je Luka bolji od njega, ali Luka nije bio u stanju jedriti pa to nismo mogli vidjeti.
Drugi dan smo imali prijelaz na jugo, pa je bio pravi dan od bonace i nikako nismo mogli uhvatiti 7-8 čvorova da bi oni mogli jedriti. Tako da nismo ništa napravili i oko 15:30 proglasili smo da je gotovo za taj dan.
A nedjeljni start smo pomaknuli s podne na 10 sati i imali smo jugo od 22 čvora! Ujedno smo i ostali ispred Lučice. Nismo išli daleko jer smo tu imali "flat" uvjete i tu smo odradili još tri plova.
Rasplet na moru bio je sličan onom od petka, samo što je sad bilo malo više vjetra.

Marko Mišura, predsjednik RO

Rezultatski je situacija bila vrlo monotona jer su apsolutno sva prva mjesta pripala Gašperu Strahovniku, druga Tomažu Čopiju, a treća Luki Tomori.

Što se tiče naših predstavnika najviše u pojedinim plovovima imali smo ih po dvojicu, a samo u posljednjem su oba i dojedrila do cilja.

Foto: JK Split

Definitivno je bila riječ o zahtjevnim uvjetima za jedrenje, pogotovo jer će se sigurno svi naši jedriličari složiti da bi trebali imati mnogo više treninga, tako da su rezultati sasvim očekivani.

Nadajmo se da će za iduće Prvenstvo Hrvatske pronaći više vremena za trening, a i da će zajedriti bar jedan CRO Moljac više.

Ovogodišnje rezultate možete pronaći na ovom linku, a domaćinima iz JK Split sve čestitke na promociji ove atraktivne klase.

 

Naslovna foto: Alenka Alujević

 

Back To Top