Stvarno zanimljiva situacija desila se na kraju regate klase Šljuka koju je od 10. do 11. rujna organizirao JK Split. Naime, sve tri prvoplasirane posade nakon odbacivanja imale su po pet bodova!

Na regati je ukupno zajedrilo osam posada. Neki su već iskusni parovi, dok su neki bili u nekim novim kombinacijama, neki su iskusni veterani a neka lica su osvježenje u ovoj klasi. U svakom slučaju imali su vrlo lijep vikend na kojem su u dva dana odjedrili četiri plova.

U subotu se jedrilo po 15 - 18 čvorova zapadnjaka, maestrala, a u nedjelju je krenulo po laganom maestralu koji je kasnije narastao na oko 12 čvorova.

Ova regata pokazala je što znači imati dobar prosjek i ne opterećivati se toliko s prvim mjestima ako je konkurencija podjednako snage. Spomenute prve tri posade podijelile su između sebe sva četiri prva mjesta, ali najvažnije je bilo kako su im izgledali ostali rezultati. S obzirom da su se odjedrila četiri plova svi su sebi mogli dozvoliti jedna ozbiljni promašaj. S druge strane, nakon odbacivanja najlošijeg rezultata raspored u vrhu se značajno promijenio.

Prije odbacivanja pobjedu je trebala odnijeti posada Vranić - Linić, drugi su trebali biti Ružić i Velikić, a treći Vranić i Linić. Međutim, nakon odbacivanja najlošijih rezultata sve tri posade završavaju sa po pet bodova i na svagu stupaju pravila koja se primjenjuju o situaciji kad dolazi do izjednačenja.

Tako je posada Ružić - Velikić skočila s drugog na prvo mjesto jer su imali najviše prvih mjesta, Vranić i Linić penju se za jednu stepenicu s trećeg na drugo mjesto, a Peharda i Bušić padaju s prvog na treće jer iako imaju jednak broj prvih i drugih mjesta kao Vranić i Linić, Vranić i Linić imaju pobjedu u plovu koji je bliži završetku eventa.

Stvarno zanimljiv rasplet i za neke veliko razočarenje, dok su se neki neplanirano veselili, ali na takva pravila su svi pristali.

Što se tiče ostalih pet posada, njima je ostao isti raspored i prije i poslije odbacivanja. Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: JK Split

 

Back To Top