Treća izborna regata otišla je u ruke jedriličara iz JK Uljanik, Edija Jurmana, Do pobjede je došao u Splitu kojem je istoimeni jedriličarski klub organizirao regatu imena Split 1700 od petka 29. travnja, pa do nedjelje 1. svibnja.

Edi je do pobjede došao glatko, imao je samo 5 bodova u pet odjedrenih regata! Prvi plov bio mu je najlošiji i taj rezultat, četvrto mjesto, je odbacio, dok su mu u konačnu sumu ušli drugo mjesto iz drugog plova i sve tri pobjede iz preostala tri jedrenja.

Uvjeti po kojima je došao do pobjede nisu bili lagani, a više o situaciji na moru ispričao nam je član organizacijskog odbora Marko Bertolino:

U petak su bili izazovni uvjeti bure u Kaštelanskom zaljevu. Puhala je između 8 i 15 čvorova s povremenim dricevima koji su u stvari normalni za nju.
Uspješno su odjedrena dva plova, a možda se mogao i plov više da u prvom plovu nisu bila tri ponavljanja radi izlijetanja većih skupina brodova. Djeca su očito bila s velikom željom za regatavanjem, pa je nestrpljenje bilo izrazito prisutno.
A u subotu smo jedrili s vanjske strane Čiova po uvjetima koje je osigurao slabi do umjereni maestral, Puhalo je između 6 i 10 čvorova.
Do kraja dana smo odjedrili tri plova, tako da je s pet plovova ukupno, uspješno okončan ovogodišnji Split 1700.
U nedjelju je bio vrlo lagan vjetar, puhalo je između nula i četiri čvora. Smjer nije bio niti pravi maestral, već više s jugozapada.
Osim nedovoljne snage vjetra probleme je stvarao i relativno visok i kratak val uz jak kurenat i uvjeti stvarno nisu bili regularni.

Marko Bertolino, JK Split

Da nije bila riječ o nimalo lakoj regati govori i pogled na rezultatsku tablicu koju možete pronaći na ovom linku. BFD-ovi i kurenat koji je na regatnom polju uzimao svoj danak i u subotu, napravo je popriličan utjecaj na konačni redoslijed.

Uz Edija na postolje su se popeli još i Borna Mohač iz JD Val iz Crikvenice, te domaćin Toma Smirčić, a među djevojkama najbolje su bile Nina Marušić iz JK Zvir (10. ukupno), Marta Lolić iz JK Split (15. ukupno) i Ema Grabar iz JK Uljanik (16. ukupno).

Što se tiče onog što je najzanimljivije svima, a to je izborna ljestvica na osnovu koje će se sastaviti reprezentacije koje će nas zastupati na Europskom i Svjetskom prvenstvu. Na njoj su sad već rezultati četiri izborne regate. Prva je bila Prvenstvo Hrvatske za 2021. te Proljetni kup iz Crikvenice, Regata grada Poreča, a četvrta je Split 1700.

Nakon regate u Splitu u priču se uključilo i jedno odbacivanje koje je unijelo turbulencije koje su rezultirale dosta izmijenjenim redoslijedom. Da bi mogli vidjeti o kojim izmjenama je riječ možete usporediti prošlu izbornu ljestvicu koja je na ovom linku s trenutno aktualnom koju možete pronaći na ovom linku.

Vikend iza jedri se još jedna regata u Splitu - Regata Sv.Duje - memorijal Tonča Mitrovića. Ovog puta domaćin je JK Mornar. Nakon nje dobit će se finalna izborna ljestvica.

 

Back To Top