Jedriličarski klub Opatija nastavio je impresivan niz regata koje je organizirao za male klase, pa je tako pod Učkom prošlog vikenda to napravio 48. put!

Regata je organizirana za sve tri aktualne podvrste klase ILCA, a nastupile su 53 jedriličarke i jedriličara iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Poseban magnet za okupljanje najboljih u klasi bilo je to što je regata imala kriterijski status, odnosno ona je jedna od onih koje se boduju za nacionalnu rang ljestvicu.

Jedrilo se tri dana na regatnom polju koje je postavljeno oko pola milje ispred ACI marine Ičići, a uvjeti na moru su bili izazovni i atraktivni, te nadasve zahtjevni za Regatni odbor. Glavni uzrok zahtjevnosti bili su uvjeti valovitog mora koji su par puta stvorili velike probleme po pitanju sidrenja, ali na kraju je svaka skupina ipak uspješno odjedrila po četiri plova.

U petak je na početku dana bilo kišovito i vladala je bonaca, koju je pomalo nadvladavao jugozapadnjak koji je do izlaska flote na more puhao između 12 i 15 čvorova. Od trenutka kad je zapuhalo dovoljno jako da se flota pozove na more, pa dok se stiglo na poziciju određenu za jedrenje i postavilo regatno polje bilo je vremena da se uspješno odjedri samo jedan plov.

Zato je prognoza za subotu obećavala dan bez kiše i s dovoljno vjetra, pa se flota opušteno vratila u lučicu JK Opatija.

Subota je zaista takva i bila, a vjetra je bilo čak i do 20 čvorova. S obzirom na dubine gdje se RO morao sidriti i vrlo valovito more bilo je trenutaka kad usidrenja nisu držala bove na svojim pozicijama, ali brzim reakcijama članova RO u gumenjacima osigurana je regularnost i do kraja dana u bodovne tablice dodani su rezultati po još tri plova za svaku klasu.

A što se tiče nedjelje, ona je bila najnestabilnija po pitanju vjetra i nažalost nije se uspio odjedriti niti jedan dodatni plov.

Najbrojnija je bila flota ILCA 4 - ex. Laser 4.7, u kojoj je bilo prijavljeno 28 natjecatelja. Apsolutno najbolji bio je član JK Vega, Tedi Leonardelli. Tedi je u sva četiri plova pobijedio, a sličnu izvedbu pružila mu je klupska kolegica Lea Rakovac koja je tri puta ušla u cilj kao druga, a jedino je u drugom plovu završila na trećem mjestu. Tada je od nje bolja bila Nora Gotovac iz JK Split koja je u odnosu na Leu malo više oscilirala u rezultatima, ali ipak su joj ulasci u cilj bili dovoljno dobri da se i ona popne na postolje u generalnom plasmanu.

Što se tiče druge mješovite flote, one u ILCA 6 klasi, tu su dečki dominirali. S obzirom da su dečki u ovoj dobi uglavnom ipak kurpulentnije građe i fizički jači od djevojaka, uvjeti na regatnom polju išli su im više u prilog.

Vrh ljestvice osvojio je Antun Tomašević iz JK Labud s tri pobjede i jednim drugim mjestom. Idealni skor poremetio mu je kolega s druge strane Marjana, Lovre Bakotić iz JK Split. On je u petak u cilj ušao kao trećeplasiran, dok je u subotu nakon pobjede u prvom plovu dana osvojio još dva druga mjesta i na kraju za tri boda bio bolji od trećeplasiranog Mornarevca Maxa Gjidere koji je bio diskvalificiran u drugom plovu, ali zbog mogućnosti odbacivanja jednog najlošijeg rezultata nakon četiri odjedrena plova, imao ipak dovoljno dobre rezultate za osiguranje mjesta na postolju.

Što se djevojaka tiče najbolja je bila Ursula Balas iz JD Val. Ona se popela do 7. mjesta u generalnom plasmanu i po njenim riječima za bolje rezultate definitivno treba raditi na masi.

Drugoplasirana u ženskoj konkurenciji bila je Nađa Tomašević iz JK Labud koja je završila dva mjesta i četiri boda iza Ursule, a na trećem mjestu najmlađa među njima, Petra Marendić iz JK Mornar.

U floti ILCA 6 - ex. Laser Radial, bilo je prijavljeno 19 jedriličarki i jedriličara.

A u jedinoj klasi rezerviranoj isključivo za muške natjecatelje, ILCA 7 i to one s možda nekim olimpijskim planovima u svojoj budućoj sportskoj karijeri, bilo je ukupno 5 natjecatelja.

Pobjedu je na jednak način kao i Antun Tomašević u ILCA 6, odnio Bruno Gašpić iz JK Mornar. Iza njega su ostali Alec Cvinar iz JK Orsan i Božidar Golubić iz JK Mornar. Inače ova tri momka zajedno treniraju već neko vrijeme, a redovito ih možemo pratiti i na svim većim i važnijim regatama na međunarodnoj sceni.

I za kraj kompletni rezultati... ILCA4, ILCA6 i ILCA7.

 

Back To Top