Protekli vikend jedrili u Splitu, u lučici Zenta, bila je organizirana regata klase Optimist i to već 23. pod nazivom Trofej Zente.

Okupilo se 68 predstavnika dalmatinskih jedriličarskih klubova, ali nisu imali sreće s osnovnim uvjetom potrebnim za održavanje regate, a to je vjetar. U subotu je bonaca bila tolika da se uopće nije ni isplovilo, a slična prognoza bila je i za nedjelju.

Ali organizatori su se pouzdali u poznavanje lokalnih prilika, odnosno u jutarnji burin. Imali su sreće po tom pitanju. Izlaze u akavatorij ispred svoje lučice i uspijevaju na vrijeme usidriti brod RO, postaviti polje i poslati kadete u lov na bodove.

Nakon toga pokušalo se još par puta s predstartnim procedurama, ali natjecatelji nisu bili baš disciplinirani.

Kao šlag na kraju dolazi promjena smjera vjetra i počinje puhati iz smjera Splitskih vrata. Po tako postavljenom polju dodatna otežavajuća okolnost bio je kurenat koji je nosio jedriličare preko startne linije, te se pogotovo tada više ništa nije moglo izvući i regata je ostala na samo jednom plovu.

Unatoč teškim uvjetima reprezentacijski dvojac iz Labuda nije dao da itko od konkurencije bude bolji od njih. Naravno, riječ je o Roku Čepić Zokiću i Bepu Duplančiću, a jedino se između njih ugurala Hvaranka Nina Marušić.

Što se tiče najmlađih, u obje skupine naslov odlazi članovima JK Split, a riječ je o Tomi Smirčiću u muškoj konkurenciji do 12 godina starosti i o Viti Marinović u ženskoj konkurenciji. Inače je Toma završio regatu na 5. mjestu u generalnom plasmanu, a Vita na 26.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: Igor Petrović

 

Back To Top