JK Žal iz Betine nastavio je s njegovanjem jednog od najdugovječnijih nizova po pitanju regata za "male klase". Ove godine njihova regata doživjela je 46. izdanje!

Nažalost odziv nije bio masovan kao što je znao biti, tako da je ove godine flota klase Optimist sastavljena dobrim dijelom najsvježijim jedriličarima netom izašlima iz škola jedrenja, bila glavni nositelj aktivnosti na moru. Što se tiče njihovih starijih kolega iz ILCA 4 i ILCA 6 klasa oni su izrazito podbacili što se tiče brojnog stanja. ILCA s najmanjim jedrom jedrila je samo jedna, dok je onih većih bilo samo tri.

U subotu je puhao lagani zapadnjak od desetak čvorova i sva tri planirana plova odrađena su bez problema. Kako je većina flote došla u Betinu da bi učila od starijih i sticala iskustvo, tako su ovi uvjeti bili savršeni za njih i njihovu razinu iskustva.

Zato je sutradan, u nedjelju 8. kolovoza, zapuhalo jugo koje je dizalo i do 20 čvorova, pa se u drugom plovu dio klinaca morao vratiti u klub jer je to bilo previše naporno za njih. Naravno, to je u rezultatima zabilježeno s DNS.

Da su početnici imali stvarno dobar uzor može se vidjeti iz rezultata, jer su u prvih petnaestak bila imena koja su i inače na vrhu rezultata manje više svih regata klase Optimist u Hrvatskoj. Na postolje su se popeli Josip Tafra (JK Labud), Roko Cepić-Zokić (JK Labud) i Bepo Duplančić (JK Zenta) kao prva tri u generalnom poretku. U ženskoj konkurenciji postolje su osigurale Kiara Radnić (JK Val - Šibenik), Marta Lolić (JK Split) i Ana Grubelić (JK Uskok) - 7., 10. i 13. u generalnom plasmanu.

Jedini jedriličar u ILCA 4 klasi bio je Luka Mihić iz JK Trogir. Nažalost nije imao nekog s kim bi mogao usporediti svoje vještine, a sličan problem su imale i tri djevojke iz JD Val - Crikvenica. Ursula Balas, Carla de Carina i Nika Manestar praktički su samo odjedrile jedan malo jači trening, a kako su podijelile bodove možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: Damir Čorkalo

 

Back To Top