Pet hrvatskih posada jedrilo je na Svjetskom prvenstvu klase 420 u San Remu u Italiji, regati koja je bila organizirana između 2. i 10. srpnja. Jedna posada bila je u konkurenciji do 17 godina, jedna u muškoj "apsolutnoj" kategoriji i tri ženske posade.

Riječ je o posadama iz JK Istra, JK Galeb, JK Sv.Nikola i JK Uskok. Već smo ih vidjeli na par regata odjedrenih u nas, uglavnom u Zadru, a većini je ovo bila prva velika međunarodna regata od kad jedre u dvojcima. S obzirom da je riječ o mladim posadama čiji članovi su većinom tek nedavno izašli iz klase Optimist lako je zaključiti da je razlog izostanku međunarodnog iskustva situacija u kojoj smo se nalazili posljednjih godinu i pol.

Prvi natjecateljski dan bio je ponedjeljak 5. srpnja, ali unatoč cjelodnevnom boravku na moru nije se uspio organizirati niti jedan plov zbog nedostatka vjetra.

S obzirom na prognozu organizatori su očekivali nešto bolji učinak idućeg dana, ali sviju je ugodno iznenadio vjetar od petnaestak čvorova kojih je puhalo već od ranog jutra, tako da se već u 9 sati isplovilo. Osim što je bio dovoljno jak bio je i stabilan, pa su regate išla jedna za drugom i vrlo brzo je napravljen maksimalno predviđeni program.

Grupe su bile podijeljene tako da su posebno jedrili U17 natjecatelji i natjecateljice, posebno djevojke i dečki u dvoje grupe.

U kategoriji do 17 godina imali smo samo posadu Toni Bilen i Val Matulja (JK Istra). Njih dvojica jedrila su s još 66 vršnjaka, a prvog dana još su se adaptirali na veliku flotu.

Djevojke su bile malo bolje. U toj floti imali smo tri posade: Ema Samaržija i Mare Uroda Plevko (JK Sv.Nikola), Mija Močinić i Marta Mavar (JK Uskok), te Noela Petešić i Maris Bašić (JK Uskok). U grupi su bile ukupno 53 jedrilice.

Ema & Mare i Mija & Marta jedrile su uglavnom dosta blizu, bar rezultatski gledano, pogotovo prvi plov kad su jedne iza drugih ušle u cilj. U iduća dva su oscilirale i nisu se više pratile, ali dan završavaju na uzlaznoj putanji. A Noela & Maris, najiskusnija posada u našoj floti, potvrđuju svoj status i osvajaju najbolja mjesta među njima. Ono što im je sigurno bilo motivirajuće što im je najlošiji rezultat bio ipak u sredini poretka (35. mjesto).

A muške i mješovite posade, koje su jedrile u dvije grupe, zaustavile su se na 90 prijava. Među njima su jedrili jedino Edo Fike i Leon Scheidl (JK Galeb). Također su se adaptirali uvjetima koji su nesvakidašnji na našim regatama, pa prvi dan završavaju u drugoj polovici svoje skupine.

Foto: GFM

Treći dan je bio malo bolji od prvog. Lagani vjetar kroz jutro, pa bonaca i oko podne izlazak na more. Zapuhalo je 7-8 čvorova ali nisu trajali dovoljno dugo, pa je to za rezultat imalo da mnogo jedrilica nije dojedrilo do cilja. Najbolji primjer je ženska flota u kojoj je samo 12 jedrilica ušlo u cilj, a muško/miješana skupina je morala prekinuto jedrenje. Edo & Leon su stoga ostali bez bodova, a nažalost sve ostale naše posade bivaju bodovane s DNF.

Dan kasnije ponovno je zapuhalo i to ponovno ugodnih i brzih 12-15 čvorova. Sve grupe su odjedrile po dodatna tri plova, tako da U17 i djevojke sad imaju bodove iz 7 plovova, a dečki iz 6 i nastavak prvenstva jedre u finalnim zlatnoj i srebrenoj skupini.

Toni & Val su mnogo napredovali u odnosu na prva tri plova. Jedrili su 100% bolje i to im je definitivno bio najbolji dan u San Remu.

Kod djevojaka Ema & Mare su startale najbolje i u prvom plovu dana napravile svoj najbolji rezultat na regati (23. mjesto), ali u nastavku se vraćaju na prosjek koji su imale do tada. Maja & Marta nastavljaju u istom ritmu kao u utorak i najbolji rezultat im i dalje ostaje 30. mjesto iz trećeg lova, dok su današnji treći plov ubilježile BFD zajedno s Noelom & Maris i priključile se skupini od još četiri posade koje su preuranjeno presjekle startnu ravninu dok je bila podignuta crna zastava.

Ali mala utjeha Noeli & Maris bilo je izvrsno treće mjesto u drugom plovu tog četvrtka!

Foto: Andrea Lelli

Predzadnji dan regate, petak 9. srpnja, prvi finalni za mušku i mješovitu flotu, bio je najvjetrovitiji, puhalo je do 20 čvorova i ponovno je odjedren maksimalni program od tri plova po svim skupinama. Kako idućeg dana ponovno nije bilo vjetra to je ujedno bio i posljednji dan regate.

Toni & Val se neloše snalaze i s jednim rezultatom ponavljaju uspjeh prethodnog dana, dok su im ostala dva rezultata poput onih s otvaranja SP-a, te na kraju regatu završavaju na 55. mjestu, a kompletne rezultate cijele flote možete pronaći na ovom linku.

Edo & Leon petak su odjedrili u srebrenoj finalnoj skupini. Sva tri plova jedrili su jednako dobro i ulaze u cilj kao 22., 28. i 25. a regatu završavaju na 78. mjestu. Rezultate njihove flote možete pronaći ovdje.

A kod djevojaka, s obzirom da su se nanizala dva vjetrovita dana, pomalo prevladava umor, a i potreba za boljom fizičkom spremom za uvjete koji su tada vladali na moru. Najumornije su bile Mija & Marta. Pretposljednji plov se povlače iz regate, dok posljednji nisu ni startale. Ema & Mare jedre prva dva plova, ali treći ne završavaju.

Zato su Noela & Maris imale najbolji dan na SP. Kako je dan odmicao jedrile su sve bolje i nakon 38. mjesta u prvom plovu, u cilj ulaze kao 19. i 16.

Na kraju, kad se podvuče crta, djevojke su zauzele 30. (Noela & Maris), 46. (Ema & Mare) i 50. (Mia & Marta) mjesto. Njihove kompletne rezultate možete pronaći na ovom linku.

Foto: Andrea Lelli

Imali smo dva dana bonace, jedan dan jakog vjetra i ostalo je bio slabi i srednji vjetar, a kad je bilo vjetra bilo je i puno vala koji dolazi iz vani iz smjera Korzike. S tim da je val takav kakvog mi nemamo kod nas i naše posade su se prvi put susrele s takvim uvjetima. A to za sobom povlači drugačiju tehniku vožnje i trima.
Ali malo po malo išli su naprijed i ono što je najvažnije je da su skupljali iskustvo jedrenja u velikoj floti.
Problem doma nam je da start u floti od 13-14 brodova nema veze sa startom u floti od 50 brodova. To je totalno drugačija priča... taktika, postavljanje i to nam je puno falilo.
Znao sam da će se ovo SP razvijati na ovaj način i da će praktički biti trening za EP.
Kad se to ovako kaže to zvuči malo neobično, ali tako je kako je, jer u prethodnom periodu nismo stigli otići u Italiju na niti jednu regatu.

Karlo Krpeljević, tajnik klase 420

U međuvremenu su sve posade otišle doma na kratki odmor, a u toj pauzi za Karla nije bilo dosadno, jer se program u San Remu odmah nastavio s Juniorskim svjetski prvenstvom za klasu 470 na kojem je nastupila posada Buba Pulek i Lorens Lokas.

Sad su se i oni vratili doma, a u Italiji se ponovno okupljaju posade iz 420 u gradu Formia gdje će se od 24. do 31. srpnja jedriti Europsko prvenstvo klase.

Naslovna foto: Yacht Club San Remo

 

Back To Top