Jedriličarski klub Uskok iz Zadra još jednom je bio domaćin Prvenstvu Hrvatske za klase 420, 49er i 49erFX. U odnosu na prošlogodišnje PH ovog puta natjecanje je bilo zatvorenog karaktera, odnosno nije sudjelovalo onako mnogo posada iz raznih dijelova Europe.

Definitivno je razlog tomu još uvijek sporo otvaranje granica zbog Covida, a kasniji termin, kao što je bio lani u srpnju, nije se mogao postaviti i za ovu godinu jer se u to vrijeme održavaju Olimpijske igre u Tokiju gdje će jedriti braća Fantela.

U vrijeme kad se planirao kalendar i posada Ninčević - De Micheli Vitturi je još uvijek bila u igri za osvajanje norme za nastup na Igrama, pa je to bio još jedan razlog za izbor termina 28 - 30. svibnja.

S druge strane, klasa 420 ima slične probleme, odnosno za njih uskoro slijedi Europsko prvenstvo na kojem planira jedriti nekoliko posada, tako da je svima ovo bila jedna lijepa prigoda za dodatni trening. Juniorima je ujedno ovo bilo prvo službeno druženje u ovolikom broju nakon zimske pauze. Prije dva tjedna imali su još i zajednički trening na istom ovom području, dok su seniori skoro cijelu zimu i proljeće proveli na Atlantiku.

Vremenski uvjeti u Zadarskom kanalu bili su raznoliki pa su na svoje mogli doći i oni kojima je odgovarao lagani vjetar, kao i oni koji su više ljubitelji vjetrova od oko 20 čvorova. U petak su se svi jedrili po ugodnom maestralu od oko 12-13 čvorova, ali pred kraj dana vjetar jača i puše preko 15, pa čak i oko 20 čvorova. To je bio razlog odustajanju nekih posada, ali zato laganiji vjetar koji je puhao u subotu osigurava uvjete koji omogućavaju svim posadama zajednički povratak u Vitrenjaka. A u nedjelju burica ne dozvoljava formiranje maestrala, te cijela flota ostaje na kopnu i na kraju je jedina zajednička aktivnost proglašenje najboljih.

U klasi 420 zajednički su jedrile sve kombinacije posada, čisto mučke, čisto ženske i kombinirane. Dečki su u čisto muškoj kombinaciji bili u četiri jedrilice, djevojke u tri, dok su u preostale četiri jedrilice jedrili kombinirani parovi.

Analizom rezultata koje možete pronaći na ovom linku vidimo da su u generalnom poretku pobjedu odnijela posada iz JK Galeb iz Kostrene - Edo Fike i Leon Scheidl. Na preostala dva mjesta na postolju ukupnog poretka završavaju djevojke. Drugoplasirane su Noela Petešić i Petra Gambiraža  iz JK Uskok, a trećeplasirane Ema Samaržija i Mare Uroda Plevko iz JK Sv.Nikola iz Zagreba.

Koliko su djevojke ove godine bile dobre govori to da je i na četvrtom mjestu bila ženska posada. Riječ je o još jednoj posadi iz Uskoka, Evi Šiško i Marti Mavar.

Analizom plov po plov, momci iz Kostrene stvarno su zasluženo osvojili prvo mjesto, jer su od šest odjedrenih plovova pobijedili u njih četiri, a nakon odbacivanja četvrtog mjesta u petom plovu kao najlošijeg rezultata u konačni skor ušlo im je i drugo mjesto iz četvrtog plova.

Što se tiče Noele i Petre, njih dvije su također odbacile jedino četvrto mjesto, a svi ostali rezultati su im bila samo druga i treća mjesta. S druge strane, trećeplasirane Ema i Mare su osvojile preostala dva prva mjesta koja nisu uspjeli Edo i Leon, ali DNFu trećem plovu onemogućio im je eventualno osvajanje nekog boljeg mjesta koje bi im osiguralo drugačiju bodovnu situaciju u odnosu na Noelu i Petru.

Petoplasirani Adrian Peović i Marin Plečaš iz JK Labud, jedini su bili još označeni tekstualnim rezultatom. UFD u trećem plovu pokvario im je prosjek dana koji je bio vrlo dobar s dva druga mjesta u prva dva plova. Izgleda da su bolji po jaćem vjetru, jer su u subotu imali ulaske u cilj samo ispod 5. mjesta.

Mjesto iza njih završava jedina posada iz JK Istra, Toni Bilen i Val Matulja. Ova dva jedriličara iz Lovrana osvajaju četiri boda više od Labudaša i završavaju kao treći u muškoj konkurenciji.

U konkurenciji mješovitih posada na postolju su završile su tri posade iz JK Labud. Najbolji su bili Tajana Filipaš i Bruno Marević koje je samo jedan bod dijelio od Bilena i Matulje na šestom mjestu.

Pet, odnosno deset bodova iza Tajane i Bruna završavaju Andrea Jurić i Nikola Smaić, odnosno Nora Copić i Nando Kuprešanin.

A za kraj su nam ostale ultra brze klase 49er i 49erFX. Kako su u pitanju jedrilice čija cijena je izrazito velika ako se žele nabaviti konkurentni modeli, odnosno čije kampanje iziskuju višestruko veće budžete u odnosu na bilo koje druge klase, rijetko koji klub se upustio u ovu investiciju. Direktna posljedica ovih materijalnih razloga je i malen broj sudionika na ovom Prvenstvu Hrvatske.

Kako je Hrvatski jedriličarski savez točno definirao koliko jedrilica mora biti i iz koliko različitih klubova da bi se moglo jedriti Prvenstvo Hrvatske, obje ove klase skoro su se našle u problemu, ali uspjele su zadovoljiti minimalne uvjete.

Uz JK Uskok i JK Sv.Krševan, ove godine na startnim listama obje klase našle su se i posade iz JK Val iz Šibenika.

U obje klase situacija je bila vrlo čista, braća Fantela i djevojke iz Uskoka su u principu odjedrili samo malo jači trening i obranili lanjske titule.

Od četiri prijavljene posade u FX-u, na regatnom polju su samo dvije zadavale posla sucima na ciljnoj liniji. Uz Eniu i Mihaelu, aktivno su jedrili još Buba Pulek i Lorens Lokas. Njih dvojica su još mladi, ali zajedno treniraju oko godinu dana. Sigurno je riječ o vrlo perspektivnoj posadi jer su se u pojedinim plovovima uspjeli opasno približiti svojim starijim kolegicama.

S obzirom na rečeno rezultati su im poprilično predvidljivi, a možete ih pronaći na ovom linku.

I za kraj imamo inačicu iste jedrilice, ali s većim jedrom... klasični 49er. Uz iskusne rutinere i olimpijske jedriličare, Šimu i Mihovila, po prvi put su na regati zajedrili Marko Smolić i Juraj Radačić. Njih dvojica su inače bivši laseraši koji su sa svojim trenerom odlučili okušati sreću u ovoj klasi.

Treća posada bila je u sastavu Bruno Serapiglia i Timon Vertuš i samo bod ih je dijelio od penjanja na postolje. Oni su u petak pokazali više od Šibenske posade, ali ipak su i jedni i drugi bili nespremni za 15+ čvorova u trećem plovu.

U subotu je situacija bila obrnuta i srećom po obje posade nije bilo previše vjetra.

Konačne rezultate za klasu 49er možete pronaći na ovom linku.

Za neupućene treba istaknuti da se po spomenutom pravilniku HJS-a u slučaju minimalnog broja sudionika na PH dodjeljuju medalje samo za prvo mjesto, odnosno proglašavaju se jedino prvaci Hrvatske.

 

Back To Top