Kako sami za sebe kažu u gradu bure i Barcolane, Trstu, Yacht Club Adriaco organizira ovogodišnje Prvenstvo istočne hemisfere za klasu Zvijezda.

Pretpostavljam da ne treba posebno isticati o kojoj klasi je riječ kad se spominje podjela na hemisfere, a za one koji ne prate Zvijezde (Star, Stella...) spomenut ćemo da je njihova osnovna podjela na flote, a osim uobičajenih kontinentalnih i Svjetskih prvenstava imaju i natjecanja po hemisferama. 

U svakom slučaju kod nas postoji dugi kontinuitet u jedrenju ovim prekrasnim jedrilicama, ali posljednjih dvadesetak godina cijela priča se svodi na povremene nastupe pojedinih naših posada na inozemnoj sceni dok se kod nas organiziralo svega nekoliko regata ove klase.

Trenutno izgleda da se priča mijenja na bolje i da će klasa ponovno krenuti s aktivnim sudjelovanjem na Hrvatskoj jedriličarskoj sceni, a jedan od prvih konkretnih doprinosa je nastup dvije posade na Prvenstvu istočne hemisfere. Jedna je naš trenutno najaktivniji dvojac, Tonko Barač (flokist) i Marin Mišura (kormilar), a druga je u sastavu Mario Lulić (flokist) i Marko Marinović (kormilar).

Po informacijama na web stranicama regate u Trstu se okupilo 68 posada. Jedrit će se četiri dana, od srijede do subote. a u programu je da se odjedri najviše 7 plovova.

Nadamo se da će naši momci pokazati da i oni znaju vrlo dobro jedriti na Jadranu i da će ostvariti nova prijateljstva i kontakte koji će rezultirati posjećenim Prvenstvom Hrvatske koje bi se trebalo organizirati 18 - 20. svibnja u Splitu.

 

Naslovna foto: Marko Marinović

 

Back To Top