Vjerojatno ste primijetili u svojim klubovima, a možda i u galeriji s nedavnog Prvenstva Hrvatske, ali desile su se neke promjene u sad već bivšoj klasi Laser.

Naime, zbog određenih pravnih razloga vezanih uz zaštitu i registraciju naziva "Laser" morali su se povući određeni potezi u rebrendiranju ove međunarodne jedriličarske klase. Trenutno se klasa nalazi u prijelaznom periodu kad se još uvijek mogu pronaći i stare i nove oznake na jedrima, pa je tako bilo i u Splitu.

Uglavnom, više se na jedrima neće moći vidjeti prepoznatljivi znak, već ga zamjenjuje naziv "ILCA", a samim tim su zamijenjeni i nazivi klasa koje smo do sada poznavali kao 4.7, Radial i Standard. Ubuduće će se koristiti ovi nazivi:

  • Standard – ILCA 7
  • Radial – ILCA 6
  • 4.7 – ILCA 4

Jedan od osnovnih razloga zašto je došlo do ove promjene je želja klase da se dopusti ulazak novim proizvođačima trupova i opreme, te da se na taj način osiguraju tržišni uvjeti koji će za posljedicu imati poboljšanje kvalitete i smanjenje cijene. Tako  je da je sad u konkurenciji čak šest novih proizvođača i dobavljača. Svi će svoju opremu prodavati pod znakom "ILCA" i to je od sada oznaka koja je prepoznata od strane World Sailinga za olimpijske jednosjede u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Naziv "Laser", kao i "klasa Laser" ostaju u vlasništvu tvrtke Velum Limited.

Inače, 2021. godina je godina u kojoj se slavi 50. godišnjica ILCA organizacije klase. Sama jedrilica je dizajnirana 1969. godine. U proizvodnju se krenulo 1970. godine, a klasa je osnovana 1971. godine. Prvi naziv bio je "TGIF", da bi se kasnije promijenio u "Weekender", pa je došlo so preimenovanja u "Laser" i evo sad u "ILCA".

 

Back To Top