16 - 24. lipnja je ove godine u kalendaru mnogih jedriličarskih reprezentacija zabilježen kao termin koji se mora rezervirati za jednu od najvećih svjetskih regata, Kieler Woche ili u slobodnom prijevodu Tjedan jedrenja u Kielu.

O koliko velikom formatu jedrenja je riječ dovoljno govore istaknute činjenice kojima se hvale domaćini, a ove godine to su:

  • 50 različitih klasa
  • približno 1.800 jedrilica
  • oko 4.500 natjecatelja
  • više od 50 nacija
  • planira se više od 400 plovova

i to sve u tjedan dana u Njemačkom jedriličarskom olimpijskom centru. I za razliku od velike većine jedriličarskih natjecanja u nas, očekuje se i publika! Po grubim procjenama kalkulira se s oko 400.000 ljubitelja jedrenja koji će tih dana posjetiti Kiel.

Hrvatskii jedriličari su redoviti sudionici, pa će tako i ove godine sudjelovati u nekoliko klasa:

49er   20 - 24.06.
   JK Sv.Krševan
   Šime & Mihovil Fantela
   
49er FX   20 - 24.06.
   JK Uskok
   Enia Ninčević & Mihaela de Micheli Vitturi
   
Finn   20 - 24.06.
   JK Labud
   Josip Olujić
   Nenad Bugarin
   JK Split
   Milan Vujasinović
   
Laser radial (w)   20 - 24.06.
   JK Labud
   Elena Vorobeva
   JK Split
   Marija Anđela de Micheli Vitturi
   
Laser standard   20 - 24.06.
  JK Mornar
  Filip Jurišić
  Tonči Stipanović
   
Laser radial (m) - SP   16 - 24.06.
   JK Orsan
   Alec Cvinar
   Damir Bulić
   JK Split
   Bruno Gašpić
   Mario Novak
   JK Labud
   Dominik Perković
   JK Val
   Roko Copić

 

Kao što se može vidjeti u tablici najopsežniji program imaju Laser radiali kojima je regata u Kielu ujedno i Svjetsko prvenstvo. Od naših šest prijavljenih jedriličara četvorica su se za potrebe ovog natjecanja prebacili iz Laser standarda, dok su samo Roko Copić iz Šibenika i Bruno Gašpić iz Splita, momci kojima je ovo osnovna klasa.

Njihov nastup će biti zanimljivo pratiti jer o rezultatu koji će ovdje ostvariti ovisi koji od njih dvojice će dobiti pravo nastupa na World Sailing Youth Svjetskom prvenstvu koje će se jedriti u Corpus Christiju, u Texasu, od 14. do 21. srpnja.

Po riječima njihovih trenera, Tea Piasevolija (JK Val, Šibenik) i Ante Ćesića (JK Split), ovo je vrhunsko finale njihovih nastupa ove sezone. Tijekom zime i proljeća kvalitetom su se izdvojili od ostatka radialaca u Hrvatskoj, te su bodovno izjednačeni došli do trenutka kad je trebalo poslati prijavnicu u Texas. Međutim, po pravilima WS Youth-a svaku naciju može predstavljati samo po jedan natjecatelj, te je odlučeno da će ovo Svjetsko prvenstvo biti odlučujuće. Unatoč mogućnosti koje im se otvaraju ostvarivanjem dobrog plasmana u Njemačkoj momci su dobili zadatak da se koncentriraju isključivo na ovo Svjetsko prvenstvo i da idu korak po korak. Kojem će to bolje poći za rukom vidjet ćemo za tjedan dana.

Naravno, svim našim natjecateljima želimo što bolje jedrenje i vrhunske rezultate!

 

Naslovna foto:  www.kieler-woche.de

 

Back To Top