Šest posada se okupilo u Splitu na Prvenstvu Hrvatske za klasu Šljuka. Regatu je organizirao JK Split, a termin je bio za praznički vikend 22 - 24. lipnja.

Sudionici su bili većinom posade koje su sudjelovale i na prethodnim regatama Šljuka ove sezone. Drugim riječima domaćini iz JK Split i gosti iz riječkog Galeba i Oriona iz Mošćeničke drage.

Vremenske prilike u Splitu tih dana su djelomično išle na ruku natjecateljima. Petak nije iskorišten za jedrenje zbog vrlo jake kiše, dok se u subotu i nedjelju jedrilo po više nego dovoljno vjetra. U subotu je puhala bura. Oko startne linije je bilo oko 16-17 čvorova, dok je na oznaci orce prelazila dvadeset. To su bili uvjeti za koje je klasa predvidjela da se tada jedri na polju olimpijskog trokuta.

S obzirom da na regati Šljuka mogu jedriti natjecatelji vrlo velikog dobnog opsega želi im se što više omogućiti ugodno jedrenje, pa se s trokutom željli smanjiti mogućnost prevrtanja jedrilica u jedrenju niz vjetar smanjivanjem broja potrebnih pojalabandi.

Već u trećem plovu bura je oslabila i nastavilo se jedriti u štap polju koje je bilo postavljeno kao u Mošćeničkoj dragi kad je linija starta i cilja postavljena u sredini, pa je cilj bio u orcu.

U nedjelju je bura značajno oslabila, pa je prvi plov odjedren po 5 - 10 čvorova, a drugo jedrenje je bilo po maestralu koji je također bio do desetak čvorova. Vjetra je bilo dovoljno da se jedri još jedan mogući plov, ali situacija na rezultatskoj ljestvici je bila čista i nisu se mogle desiti nikakve ozbiljnije promjene. Zato su se sudionici jednoglasno dogovorili da bi se već oko 13:30 mogli vratiti u Lučicu i krenuti s pakiranjem da se ne moraju vraćati doma u kasne sate.

Cijelom regatom rezultatski je dominirala domaća posada Luka Jerčić - Josipa Prosinečki. Ovaj mješoviti par je pobijedio u svih pet plovova! Najbliže su im bili klupski kolege, također mješovita kombinacija, Marko Marinović - Vedrana Polić koji su jedino u prvom plovu završili kao četvrti, a u svim ostalim plovovima su osvajali druga mjesta.

Zatim su se na iduća tri mjesta, s dosta nepredvidivim pozicijama u cilju, smjestili jedriličari iz Kvarnera. Na trećem i četvrtom mjestu su bile čisto muške posade iz JK Galeb. Ovaj put je bila bolja posada Milko Volarić - Dean Pavlak, a iza njih su završili Damir Vranić i Vladimir Nalis.

Posada koja je jedrila za JK Orion je završila kao peta. Gledajući formalno samo je kormilar bio Orionovac, odnosno standardan član ove posade. Riječ je o Nikoli Deškoviću, a njegov stalni flokista zbog poslovnih obaveza je morao izostati, pa je u pomoć uskočila članica JK Endemi, Alenka Alujević.

A na posljednjem mjestu je završila treća posada JK Split čiji kormilar je ujedno bio i najstariji sudionik regate. Riječ je o Vladi Kaliterni čiji flokista je bio Goran Butorović. Oni su imali dosta velik bodovni uteg u vidu dva DNS-a od subote. Nažalost nisu osvojili manje bodova, jer su se prevrnuli pred ciljem i povukli se iz jedrenja. 

Po riječima kormilara pobjedničke posade, Luke Jerčića, on i Josipa su dosta dobro jedrili, ali vidi još mjesta za napredak. Uglavnom se to odnosi na jedrenje na jačem vjetru poput onog u subotu. Osnovni razlog je to što kad treniraju nemaju pratnju u gumenjaku, pa se ne žele izlagati rizicima mogućih lomova i oštećenja opreme a bez odgovarajućih opcija za siguran povratak na kopno.

 

Naslovna foto: Snipe CRO Facebook

 

Back To Top