Ljetne olimpijske igre u Riju 2016. ISAF (danas WS) je izabrao kao mjesto za premijeru uvođenja nove klase u jedriličarskom dijelu natjecanja. Riječ je o katamaranu za miješane posade pod imenom Nacra 17. Tog kolovoza uspješno je odjedreno 12 kvalifikacijskih jedrenja i medal race nakon kojeg je naslov olimpijskih pobjednika u ovoj klasi, uz jednu od najimpresivnijih životnih priča, otišao Argentinskoj posadi Santiago Lange & Cecilia Carranza Saroli.

Sve ovo počinje službenim izborom klase 2012. godine, a prvo Svjetsko prvenstvo je organizirano već 2013. Projekt potpisuju Morrelli & Melvin Design & Engineering, Inc. dok katamaran izrađuje tvrtka Nacra koja se i inače bavi proizvodnjom malih sportskih katamarana.

U Hrvatskoj se u isto to vrijeme organiziraju regate katamarana, ali uglavnom je u pitanju klasa F18 s brodovima različitih proizvođača. Od tih ranih dana pa do danas ove regate se organiziraju uglavnom u Pakoštanima, Primoštenu i Šimunima. Međutim do sada još nije na tim regatama nastupio nitko iz Hratske s olimpijskim modelom Nacre 17.

Prva inicijativa po ovom pitanju je pokrenuta ovog proljeća kad se formirala posada čiji kormilar je Igor Marenić, a flokistica Karla Šavar.

Igora sigurno svi poznaju po brojnim uspjesima u klasi 470 gdje je u suprotnoj ulozi, kao flokiste, zajedno sa Šimom Fantelom osvojio brojna svjetska i europska prvenstva i kao vrhunac tog dijela karijere dolazi zlatna medalja na olimpijadi u Riju. Karla je također iskusna i uspješna jedriličarka koja je do formiranja ove posade jedrila u Laser Radialu u kojem je ostvarila vrlo dobre rezultate kako na hrvatskoj sceni, tako i na nastupima u ciklusu Europa Cupa.

Sve ovo bez trenera nema puno smisla, a u ovoj priči te uloge se prihvatio Theo Pizzul, inače trener JK Zagreb:

Posada Marenić - Šavar i ja dio smo novog projekta kojem je cilj plasman na olimpijadu u Tokiju 2020. godine. Do sada je napravljeno nekoliko treninga na katamaranima klase F18 koji su najsličniji Nacri 17. Treninzi su odrađeni u Primoštenu gdje smo na raspolaganje dobili katamaran g.Luka Ćurka i u Šibeniku gdje smo trenirali na katamaranu g.Denijela Kraljeva. Najveća razlika između ovih katamarana je što F18 nema foilove, a to našoj posadi trenutno nije ni bitno dok se u potpunosti ne uhodaju s nekim drugim stvarima koje su karakteristične za jedrenje na dvotrupcima. To je pogotovo važno zbog Karle koja je prešla iz jednosjeda i sad se mora adaptirati na jedrenje u dvoje, jedrenje s flokom i genakerom, korištenje trapeza. S regatama planiramo krenuti u 2019. jer u međuvremenu moramo realizirati i najvažniji dio, a to je nabavka Nacre. Tako da ćemo tek tada krenuti i s formiranjem kalendara regata. Ako sve bude po planu plasman na olimpijadu u Parizu 2024. je neupitan.

Theo Pizzul, trener

Kako su se konkretno spojili Igor i Karla kao posada katamarana nema konkretnog odgovora. Igor je prvi krenuo s idejom o ovom projektu i kroz razgovore i sastanke koji su se vodili tijekom uvodnog razdoblja iskristaliziralo se Karlino ime kao jedriličarke koja je izvrsna u svojoj klasi i koja je voljna sudjelovati u jednom ovoliko dugoročnom projektu. 

Što se tiče treninga Theo najavljuje veliku mobilnost. Ekipa se neće vezati uz jednu lokaciju, već će se tražiti odgovarajući uvjeti za treniranje, a također će se i mnogo putovati s obzirom da u nas klasa praktički još uvijek ne postoji. Naravno, u nekim optimističnim projekcijama planira se formiranje bar još jedne posade, ali do tada i stvaranja mogućnosti za spariranje morat će se mnogo boraviti u inozemstvu i trenirati s iskusnijima.

Naravno, i Igora smo zamolili za jednu kraću izjavu: 

Probali smo katamaran sad već u dva bloka po tjedan dana, jednom u Primoštenu i jednom u Šibeniku. Meni osobno se čini vrlo zanimljivo i velik je izazov. Definitivno je vrlo različito od onoga čim sam se bavio ranije. Očekujem stvarno zanimljiv put ispred nas i puno posla na tom putu. Treniramo na F18 koji je dosta sličan Nacri, ali tek kad se prebacimo na nju kreće najzanimljiviji dio... foiling, veće brzine... ali za upoznavanje s katamaranima i start ovog projekta F18 je izvrstan. Što se tiče fojlanja, do sad sam samo jednom jedrio na Mothu, tako da sam u velikom iščekivanju kad ćemo stići do te faze na Nacri. Inače sam vrlo dobar sa Santiagom Langeom. Dosta smo se družili na pripremama za Rio, pa u Riju, a trenutno zajedno jedrimo Nahiti (Wally 98), pa očekujem da ću moći računati i na neki njegov savjet. A on je i takva osoba, voli podijeliti znanje i ne skriva ga od ostalih. Što se tiče nabavke katamarana trenutno smo u procesu nabavke ponuda i predračuna. Dobili smo podršku od Hrvatskog olimpijskog odbora za cijeli projekt, pa se nadamo da će do realizacije doći do kraja godine. Inače je do Nacre dosta teško doći. Od 2016. godine je došlo do promjene u konstrukciji foilova. Velik je red čekanja u tvornici, a stariji brodovi nisu najbolja opcija jer se moraju modificirati i prilagoditi novim pravilima.

Igor Marenić, kormilar

Idući turnus treninga je predviđen za kraj kolovoza, dok su za rujan predviđena dva tjedna jedrenja na Nacri koja bi se ili posudila ili iznajmila.

Danijel Kraljev & Theo Pizzul
U klasi Nacra 17 ne postoji pravilo kojim je određeno da je muškarac za kormilom, a djevojka na floku, ali je u oko 90% posada upravo takav raspored. Poznavatelji klase o tome imaju nekoliko različitih teorija, ali u praksi se definitivno to pokazalo kao dobitna kombinacija. Iako su im u dosadašnjim karijerama poslovi na jedrilicama bili suprotni, Igor i Karla su se vrlo brzo snašli u novim ulogama. Igor se pokazao kao vrlo dobar kormilar ovog ekstremnog broda, dok je Karla već svladala trapez i na poziciji je gdje će kao izvrsna taktičarka imati lakši pregled polja.

 

Back To Top