Druga regata iz ciklusa Europa Cupa se odjedrila u Švicarskoj u Luganu, a iz Hrvatske su sudjelovali Valovci, kako oni iz Crikvenice, tako i oni iz Šibenika i jednu predstavnicu JK Tijat iz Vodica.

Program na jezeru je bio standardan i jedrile su sve tri kategorije klase Laser.

U Laseru 4.7 imali smo samo djevojke, njih tri su jedrile u konkurenciji od 32 svojih vršnjakinja i vršnjaka. Uglavnom su to bili predstavnici Švicarske i susjedne Italije, a uz naše jedriličarke jedrilo je još nekoliko Finkinja i jedna predstavnica Srbije.

Od predviđenih 8 jedrenja uspješno su odradile njih 6. Prva dva mjesta su zauzela dva mlada švicarca, dok je treća u generalnom plasmanu i pobjedu među djevojkama odnijela Ursula Balas. Najlošiji rezultat joj je bio 6. mjesto, ali nije uspjela doći ni do jedne pobjede, ali jedno drugo i dva treća mjesta su također dobar rezultat.

Njena klupska kolegica iz JD Crikvenica, Nika Manestar, zauzela je 7. mjesto. Jedan bod ju je dijeli o od šestog mjesta, samo dva mjesta u posljednjem plovu je završila iza švicarca ispred sebe... samo malo sreće je nedostajalo. Ali na kraju ipak je i ona odnijela medalju u Crikvenicu. Finiširala je kao treća djevojka do 18 godina.

Foto: 2019 Laser Europa Cup SUI

Vodičanka Eleonore Borgin završila je regatu na 11. mjestu, a u istoj dobnoj kategoriji kao kolegice iz Kvarnera završava na 4. mjestu.

Među Radialima je bila nešto veća konkurencija. Četrdeset dvoje jedriličara i jedriličarki iz mnogo šire lepeze zemalja, a među njima dva jedriličara iz JK Val, Šibenik. Od njih dvojice za očekivati je bilo da će bolji biti trenutno naš najbolji radialac na kriteriju, Roko Copić. Na kraju je tako i završilo, a Roko se i popeo na postolje.

Njegova flota je također odjedrila 6 od predviđenih 8 plovova. Najbolji rezultati su mu bila dva druga mjesta i oni su presudili u osvajanju medalje, jer je četveroplasirani finac imao jednaki broj bodova, ali ne tako dobre ulaske kao Roko. Roko je ujedno i drugoplasiran u kategoriji do 19 godina.

Foto: Dunko Beg

Drugi član JK Val u Radialu, Vice Jušić, regatu završava na 20. mjestu. Najbolji rezultat mu je bio ulazak u cilj na desetom mjestu i jedno 14., ali prevladali su lošiji rezultati.

U Laser Standardu tradicionalno je bila najmanje natjecatelja. Među ovom trinaestoricom jedrili su Marko Smolić i Juraj Radačić. Za razliku od Radiala i 4.7 oni su odjedrili i 7. plov. Od prvih plovova već se vidjelo tko će biti u vrhu i bilo je samo pitanje razmještaja na postolju. Marko Smolić je do posljednjg plova osvojio po dva druga i treća, te jednu pobjedu i jedno četvrto mjesto koje je na kraju odbacio.

U posljednji plov je ušao s trećeg mjesta i zahvaljujući pobjedi ostavio talijana i finca iza sebe.

Vrijeme nam je bilo stvarno dobro, neočekivano lijepo za Alpe. Temperature od dvadesetak stupnjeva, sva tri dana smo imali termički vjetar koji bi počeo puhati oko 13 sati, a uvjeti su bili klasično jezerski. Flat i više vjetra uz kraj. Tako da je bilo vrlo važno pozicionirati se bliže kraju i kasnije geometrijski, pravovremeno virati na bovu od orce. Prvi drugi dan smo odjedrili po tri plova, a u nedjelju samo jednu i to na skroz drugom regatnom polju. Za taj plov su nas odvukli točno ispred mjesta Lugano, dok smo prve plovove odjedrili na mjestu gdje je jezero dosta uže. U petak je puhalo do oko 6 čvorova, u subotu je bilo desetak čvorova i u nedjelju ponovno 6-7 čvorova termike. Konkurencija mi je uglavnom bila nepoznata. Samo sam poznavao finca s kojim sam se natjecao za prvo mjesto, riječ je momku koji je standardni finski reprezentativac. Nas dvojica i talijan smo se stalno izmjenjivali na vrhu flote, a na početku zadnjeg dana njih dvojica su imala jednak broj bodova, dok sam ja bio iza njih za dva boda. U tom posljednjem plovu njih dvojica su obračali pažnju uglavnom na međusobni dvoboj, a to sam ja iskoristio da ih prođem u posljednjoj krmi. Između njih dvojice je bila tolika tenzija po pitanju rezultata da su počeli dizati proteste jedan na drugo, a na kraju ih je obadvojicu diskvalificiralo.

Marko Smolić, JK Val

A što se tiče mladog Radačića, on je bio konstantan s prosjekom 7. mjesta. Na tom mjestu je na kraju i završio. Glavna konkurencija mu je bio talijanski jedriličar koji je završio mjesto ispred njega. Njih dvojica su bili jedini jedriličari u kategoriji do 19 godina.

U nastavku sezone po pitanju tima jedriličarskog kluba Val prva iduća destinacija je regata Europa Cupa u Francuskoj, pa potom seniorsko Europsko prvenstvo u Portu za klasu Laser Standard na kojem će nastupiti Marko Smolić, dok Roko Copić ispred sebe ima cijelu turneju po regatama 0. kategorije.

Kompletne rezultate s regate u Luganu možete pronaći na ovom linku, a na ovom linku i fotogaleriju.

 

Naslovna foto: Dunko Beg

 

Back To Top