Srpanj, kolovoz i rujan su tri ljetna mjeseca rezervirana za sve ljubitelje tradicijskih brodica i jedrenja na način koji je vezan uz latinsko jedro. Ove godine prva regata/smotra tradicijskih jedrilica u Dalmaciji je bila 14. srpnja na 8. Ugriniću, okupljanju koje se organizira na otoku Pašmanu pod imenom "Đir po konalu".

Nakon toga je organizirana prva od tri regate na otoku Murteru. Domaćini su bili Jezerani, također po 8. put kao i kolege im s Pašmana. Njihova regata je poznata pod nazivom "Lantina", a ovogodišnji termin održavanja je bio 21. srpnja.

Slijedeća regata je bila najjužnija i održala se na otoku Krapnju pod nazivom Krapanjsko idro, a termin održavanja je bio 2. kolovoza.

Zatim karavana kreće prema sjeveru i prva iduća je regata koja se odjedrila na Zlarinu, "13. Latinskim idrom na kureja". Prvi termin koji je bio predviđen za Zlarinsku smotru je 27. srpnja, ali zbog vrlo lošeg vremena čiji dolazak je najavljen na vrijeme dolazi do izmjene termina na 5. kolovoza.

U principu riječ je bila o jedinom razumnom terminu, a da se regata ne odgodi na bar nekoliko tjedana, samo što je 4. kolovoza već odavno rezerviran za "Žensku veslačku regatu" u Betini. Iz logističkih razloga armavanja brodova koji za Betinsku regatu nisu trebali jarbole i ostatak opute, a i pratećeg efekta prigodne fešte, izostao je dolazak većeg broja sudionika s Murtera.

Dvadesetak posada iz Brodarice, Zlarina, Prvića, Vodica i Murtera ipak je osiguralo kontinuitet održavanja, a ove godine su uspjeli startati "na lancanu" i dosta brzo prejedriti zadanu rutu unatoč laganim uvjetima koji su vladali na regatnom polju.

Nakon starta flota je trebala lijevim bokom ostaviti plič Roženik, kao i hrid Galijola i vratiti se natrag u Zlarin. Puhao je lagani oštrin koji je omogućio spomenutu proceduru starta, a za one neupućene to je princip u kojem se svi sudionici vežu krmom jer su postavljeni niz vjetar i kad se signalizira start otvaraju se jedra i kreće se s regatom. Ovisno o portu iz kojeg se kreće i eventualnim dricevima koji bi mogli izazvati probleme u ovoj početnoj fazi jedrenja, u more se mogu baciti i sidra po kojima se natjecatelji povlače nakon što je dan signal starta.

Osim ovog starta u primjeni je i klasični "leteći" start kao na ostalim regatama, ali to je nešto što nije baš najbolje rješenje za ovaj tip brodova i regata, prvenstveno zbog manevarskih sposobnosti ove vrste plovila. Konkretno tu je najveći problem naglo i često mijenjanje smjera, što iziskuje posebne manevre u kojima nerijetko je nužna upotreba vesla.

Što se same regate na Zlarinu tiče, već nakon starta se izdvojila ekipa gajete Sirotica i svoju lidersku poziciju nisu ispuštali sve do kraja regate. Kako to obično biva na regatama, vodeći imaju malo više sreće s vjetrom, a ostali  su upali u malo veće probleme u zoni između Roženika i Galijole gdje su se osim s bezvjetricom morali nadmudrivati i s vrlo neugodnim južnim kurentom. U svakom slučaju predviđene 3.5 NM svi uspijevaju proći za par sati i nastaviti se družiti u srcu Zlarinskog porta.

Kako je izgledalo na Zlarinu možete vidjeti u ovoj foto galeriji, a također i u video izvještaju.


Već krajem tog tjedna, u nedjelju 11. kolovoza nastavak je putovanja karavane prema sjeveru. Luka okupljanja je u Prvić Šepurini pod imenom "13. Burtiž". Termin regate nije mijenjan zbog vremenskih ili nekih drugih razloga, pa je i odziv sudionika bio dosta velik. Ukupno je jedrilo 35 kaića, gajeta i leuta.

Puhalo je SW-W od oko 13-14 čvorova. Smjer vjetra i konfiguracija porta u kombinaciji s brojem sudionika zahtijevao je zadavanje starta letećom metodom, a nakon prelaska startne linije jedrilo se prema bovi postavljenoj ispred jugoistočnog rta otoka Tijata, rta Gaćice. Slijedeća točka obaveznog obilaska je bila još jedna bova, ovog puta ispred Logorunskih vrata, a nakon toga flota se trebala vratiti u Šepurine.

Sunčan dan i vjetra taman koliko treba, stvorilo je impresivnu sliku tradicionalnih jedrilica u svoj njihovoj raskoši punih jedara i bijelih brazda.

I ovog puta na čelu flote je bila Sirotica i tu svoju poziciju je suvereno držala do druge bove.tada se dešavaju dvije jedriličarske triler situacije. U stopu ju je pratio kaić Marinka koji je uspio održati pravu kombinaciju kuta i brzine i zahvaljujući tome što je Sirotica morala virati ispred bove da bi je mogla obići, Marinka preuzima vodstvo i bez opasnosti odnosi pobjedu na regati.

Ali da bi sve bilo još zanimljivije, s desne strane regatnog polja, za vrijeme ove situacije na bovi, stiže još jedna gajeta, Baba Ivanica. Ona iskorištava to što je Sirotica trebala napraviti dvije vire da bi pravilno obišla bovu i s malom prednošću preuzima drugo mjesto u generalnom poretku. Međutim, iskusna ekipa Sirotice ne odustaje i uspijeva sustići Babu Ivanicu i s jednom dužinom prednosti ući u cilj ipak kao drugoplasirani.

Foto i video izvješća s ove regate možete pronaći na ovom, odnosno ovom linku.

Iduća regata latinskog idra je na rasporedu u nedjelju 18. kolovoza u Betini, a nakon nje u rujnu slijedi veliko finale s najmasovnijom i najstarijom regatom koja se održava u Murteru.

 

Back To Top