U nedjelju 28. kolovoza Tišnjanska Udruga Sv.Andrija organizirala je svoju drugu regatu za tradicionalne jedrilice koja se prigodno naziva Idrom po korentu. Odziv sudionika je bio izvrstan, a nadmetanje najneizvjesnije u ovoj sezoni!

Na startu se okupilo preko trideset gajeta, kaića i leuta, a mjesto okupljanja bila je istočna strana Tišnjanske rive. Pozicija na rivi obnovljenoj prije par godina bila je više nego aktraktivna, a organizatori su je iskoristili i kao startnu poziciju za regatu.

Međutim s obzirom na regatno polje koje je vodilo oko otočića Ljutca, Borovnika i Bisage, ovako postavljena startna linija nije bila najbolje rješenje. U stvari, da bi se svim sudionicima, neovisno na mjestu na kojem su se nalazili na startu, pružila jednaka prilika trebalo je baciti jednu bovu na 200-300 metara ispred startne linije. Tek nakon njenog obilaska donekle bi se izjednačile šanse onima koji su bili na lijevoj i onima koji su bili na desnoj strani, ovako su oni koji su bili postavljeni desno imali nešto kraću rutu.

Uglavnom, svi sudionici bili su svjesni složenosti situacije, ali mjesta koja su zauzeli prilikom dolaska bila su ujedno i startne pozicije i bilo je vrlo zanimljivo vidjeti kako će izgledati start.

Na kraju oni koji su bili na desnoj strani linije nisu baš iskoristili favoriziranost svoje strane. Vrlo brzo su barke sa sredine linije preuzele primat i među njima se posebno izvukla gajeta Cvita koja je tu ostvarila prednost koju je održavala do samog cilja i čija posada je ponijela naslov najbržih na regati.

Međutim, je naslov pobjednika otišao u ruke Damiru Čorkalu i posadi njegove Sirotice.

Razlog za ovaj raskorak je što je u Oglasu regate naglašeno da plastični i plastificirani brodovi, jednako kao i oni s dodatnim perajama i balastom, ne mogu jedriti unutar konkurencije za naslov najboljih. Cvita je tako unutar ovog ograničenja, jer je riječ o plastificiranoj gajeti, pa Organizacijski odbor nije imao dilemu po ovom pitanju.

Start regate na kraju se pokazao kao samo kao prvi od tri teška filtera koji su dočekali flotu u prvoj polovici regate.

Nakon starta, dok se jedrilo uz otočić Ljutac, flota se susrela s onim po čemu je regata dobila ime, značajnom kurentu koji ih je u ovoj zoni, a i u ovo doba dana, dočekao točno u provu. Inače, za neupućene, Tisno se sastoji od dva dijela, onog na kopnu i onom koji je na otoku Murteru. Između njih je vrlo uzak kanal u kojem vladaju poprilični kurenti i flota se u jednom trenutku našla unutar vodenog toka čiji smjer je bio prema spomenutom kanalu.

Da bi ovaj problem više došao do izražaja pobrinuo se vjetar koji je u ovom dijelu jedrenja bio poprilično slab. Takav je bio od starta i uglavnom je puhalo do 4-5 čvorova. Slični uvjeti pratili su većinu flote oko dvije trećine regate, a samo je nekoliko najbržih imalo sreću da uživa i u 8-9 čvorova koji su puhali prilikom povratka. A u posljednjem dijelu regate vjetar se totalno povukao, pa dio brodova nije ni uspio završiti regatu.

Što se tiče ovih trenutaka u regati, vjerujem da su bili poprilično dramatični za sve koji su se uspjeli izvući iz gužve na startu, jer su naočigled sviju koji su bili u pratnji regate, samo se zaustavili i bespomočno gledali kako ih sustiže ostatak regate.

Kako to već biva u ovakvim situacijama na navigacijskim regatama, neki su uspjeli zaobići zaustavljenu skupinu, a neki su se zahvaljujući nešto većoj inerciji nekako progurali između zaustavljenih i preuzeli njihove pozicije. 

S obzirom na ostvarenu prednost, Cvita se nije našla u ovom problemu i praktički nesmetano je jedrila dalje, do okreta oko Bisage.

Zona oko Bisage bila je još jedan filter u kojem su svi morali viravati mnogo više nego je to uobičajeno na ovom tipu regate. Unatoč tome što je riječ o relativno kratkoj zoni, došlo je do značajnih promjena u redoslijedu. Neki su pokušavali loviti vjetar koji je zaklanjala Bisaga, tako što su nastojali jedriti dalje od nje, dok se nekima isplatilo da jedre uz njen sami rub i da se u kombinaciji kraćeg puta i vrlo blage termike nastale zbog sjene, izbiti u gornju skupinu.

I dok je većina flote zapela u obilasku Bisage, a gumenjak Regatnog odbora zapisivao redoslijed prolazaka, gajeta Sirotica je krenula u lov na Cvitu.

Iako je izgledalo da je Cvita sigurna i da posada Hrvoja Jadrešića može opušteno jedriti do cilja u Tisnom, ekipa na Sirotici upala je u jedan privatan reful s kojim su im se uspjeli značajno približiti. Također, ovaj reful ih je podigao dovoljno da su mogli odjedriti ovu dionicu bez forsiranja. Međutim, kad su se približili Cviti, reful stiže i do nje i triler poprima svoje prave oblike. U tim trenucima, razlika u visini rute između ove dvije gajete bila je oko pedeset metara, ali posada Cvite uspjeva se popeti i praktički baciti ekipu Sirotice u šiju.

Tim potezom malo su usporili napredovanje Sirotice i ciljnu ravninu presjeći s desetak metara prednosti!

Na kraju je regata u Tisnom ispala najnapetija regata ove sezone i nedvojbeni užitak za sve koji su je pratili i navijali za svoje favorite.

Drugo mjesto, odnosno treći koji su ušli u cilj bili su domaći momci, posada gajete Tišnjanka s Dujom Perićem na kormilu, dok je treće mjesto zauzela posada gajete Ilka Ante Turčinova.

Što se tiče kaića, tu je bila najbrža Marinka na kojoj su jedrili juniori JK Split. Timunjer je bio Šime Bosna Rusković, a među najvećima na regati, leutima, najbrži je bio Bažokić.

 

Back To Top