11. Jezerska lantina druga je regata za tradicionalne jedrilice s latinskim jedrom koja se ovog ljeta jedri u Dalmaciji. Prva je bila dva tjedna ranije u Ugriniću na otoku Pašmanu i svim sudionicima ostala je u sjećanju po jakoj buri koja je dobro pomučila sve koji su zajedrili, a neke od posada su se čak i nasukale! ali vratimo se fešti jedara u Jezerima.

Na prvu ovogodišnju regatu na otoku Murteru stiglo je tridesetak posada. Velikom većinom je riječ bila o gajetama, dok su leuti i kaići tradicionalno bili u manjini. Sudionike je dočekala marenda i pjesma, a nakon što su stigli svi koji su planirali moglo se krenuti s pripremama za start.

Startna linija postavljena je na ulazu u Jezersku luku. Pravilnije bi bilo umjesto "startna linija" reći "lancana", jer su sve barke bile vezane krmom za konop rastegnut s jednog do drugog kraja ulaza u luku. Naravno, po pramcima bila su i bačena sidra jer bez njih barke ne bi mogle biti postavljene na odgovarajući način s obzirom da je vjetar dolazio s boka.

Organizatori su flotu rasporedili tako da su kaići bili na desnoj strani lancane, gajete u sredini, a leuti skroz lijevo. S obzirom na smjer vjetra, koji je puhao do desetak čvorova, definitivno su profitirali oni koji su bili postavljeni skroz desno. Te barke bile su najbliže vjetru i dobivale su ga čišćeg nego one koje su bile na sredini linije i skroz lijevo. Naravno, svi koji su išli na pobjedu nastojali su se i postaviti na taj način, a najbolji primjer je pobjednička posada koja je bila najdesnije postavljena gajeta na lancani.

Nakon starta ruta je vodila flotu s lijeve strane otočića Hrbošnjaka, pa oko Dražemanskog malog s desne strane Maslinjaka i Bisage, te nakon što se Školjić ostavio desnim bokom natrag u Jezera.

Što se samog jedrenja tiče ponovo se potvrdilo da je dobar start jedna od najvažnijih stavki koja mora biti zadovoljena. Nekoliko gajeta koje su bile na desnoj strani lancane, osim što su stalno bile u svježijem vjetru, najbrže su odradile i povlačenje po sidrenom konopu, pa su se odmah na startu dovoljno odvojile od pratnje koja je uglavnom bila na okupu.

Kurs i smjer vjetra bili su u takvom odnosu da se većinu regate jedrilo u kursevima koji nisu zahtijevali manevriranja i taktička postavljanja. Išlo se uglavnom niz vjetar ili s vjetrom u bok, a orca je bila tek u posljednjoj etapi, nakon otočića Bisaga.

Spomenuta pobjednička bezimena gajeta braće Lapov-Padovan, koja je vodila od samog starta regate, imala je stalnu pratnju u vidu gajete Godulica. Prednost je uspješno održavala sve do okreta oko Dražemanskog kad kratkotrajno dolazi do smjene u poretku. Inače je sam okret bio najsporiji dio regate jer je riječ o otočiću koji je stvarao dosta veliku sjenu slabašnom vjetru, pa su se neki u toj zoni pomagali i veslima da se prebace do vjetra.

Nadmudrivanje dvije vodeće gajete obilježilo je drugi dio regate, jer nakon što su braća Lapov-Padovan vratili vodstvo odlučili su se na klasičnu taktiku pokrivanja i osiguravanja svoje pozicije.

S obzirom na konstantnu međusobnu udaljenost nije se smjela dopustiti niti jedna pogreška, a najkritičniji dio jedrenja u orcu, viravanje, moralo je svaki put biti napravljeno besprijekorno.

Za one koji ne prate jedrenje gajetama, prilikom viravanja gajete se skoro pa zaustave i dozvoljena je upotreba vesala da se lakše i brže promijeni smjer plovidbe, tako da je u tim manevrima veslač jedan od najvažnijih dijelova posade!

Što se tiče ostalih u posljednjem dijelu regate, jedino što im je preostalo da naprave s nadom da će se bar malo približiti vodećima je bilo da pokušaju jedriti drugom rutom. Vodeći su se nakon Bisage odmah prebacili jedriti ispod Murtera, dok su oni koji su pokušavali iznenaditi imali mogućnost jedino jedriti sredinom kanala. Međutim, ponovila se situacija sa starta da je onima koji su bili bliže Murteru bio svježiji vjetar i mogli su lakše kontrolirati cijelu regatu iako su  imali toliku prednost da su se mogli koncentrirati samo na međusobni dvoboj.

Rezultati po kategorijama su sljedeći:

Gajete

1. Gajeta TI 183698
2. Godulica, MU 229
3. Tišnjanka, TI 1
 

Leuti

1. Palma, ŠB 4166
2. Gušte, MU 1
3. Bažokić, MU8
 

Kaići

1. Đurđa, MU 273522
2. Jaram, ŠB 6285

 

Za kraj treba spomenuti da je ovo po prvi put u 11 godina održavanja da je jedna domaća posada iz Jezera odnijela pobjedu na svojoj regati, kao i da se regata u Jezerima jedrila se po Open sistemu, odnosno nije se primjenjivalo pravilo "1.6" koje je na snazi na regatama koje se organiziraju u Betini i u Murteru, a o kojem ste mogli pročitati u ovom članku.

 

 

Back To Top