U subotu 15. lipnja ponovno je more ispred Molo Longa bilo prekriveno jedrima podignutim na jedrilicama od 5 do 25 metara duljine, naravno da je riječ o Fiumanci i to onoj koja ove godine slavi 25 godina neprekinutog održavanja.

O programu i akcijama koje se održavaju već je bilo govora i u opsežnost ove manifestacije s centrom na jedrenju mogli su se uvjeriti svi koji su bili u Rijeci tih dana.

Prognoza je za subotu najavljivala južin do 7-8 čvorova, ali to je i inače teško ostvarivo u Riječkom zaljevu tako da su svi očekivali  dolazak zapadnjaka koji je bio konstantan iza 14 sati cijelog prethodnog tjedna.

Startalo se točno u podne i kao uvijek, samo su se oni s najvišim jarbolima po takvim uvjetima uspjeli pokrenuti i zajedriti prema bovi ispred rafinerije.

Svi veliki su izabrali jedriti uz kopno, a pratila  ih je i većina manjih. Uglavnom su se koristili Code 0 i slična prednja jedra, a definitivno su morala biti što lakša i veća da bi se ostvario kakav - takav pomak od starta.

Prvi dio jedrenja najavljivao je da će regatna skupina odjedriti kompletnu rutu koja je uz oznake ispred rafinerije uključivala i oznaku u sredini zaljeva. To bi značilo da će i obiteljska skupina nakon okreta prve oznake moći zajedriti prema cilju u luci, ali razvoj vremenske situacije u idućim satima tražio je uključivanje rezervnog scenarija.

Već sat nakon starta dan više nije bio sunčan i oblaci su u potpunosti zatvorili Riječki zaljev, te su i najveći posljednje metre do prve bove prelazili mikro brzinama.

U tim trenucima donosi se i odluka o skraćenju rute. Regatna skupina dobiva obvezu okretanja prve bove, te jedrenje prema cilju u luci, dok su obiteljski krstaši jedrili samo do prve bove.

Inače, treba spomenuti da je ove godine ruta bila nešto kraća nego ranijih godina i to u dijelu u luci. Cilj je uvijek do sad bio u dnu luke ispred terminala, ali ove godine u toj zoni je bio vezan  veliki kruzer koji je imao smjenu gostiju. Zato je cilj pomaknut više prema vrhu Molo Longa.

Što se tiče vodećih, u prvom dijelu jedrenja, najbolje su prošli oni koji su iskoristili mikrolokacijske uvjete, odnosno povjetarac koji se stvarao na mjestu utoka Rječine zbog svježeg i hladnijeg zraka koji stiže s njom. Oni koji su zajedrili malo više prema vani i koji su računali na svježi zapadnjak, ipak nisu pogodili, te su se u ovoj zoni pokušavali vratiti prema kopnu.

Ova zona je poprilično uska i par čvorova brzine koje su jedrilice tu uspjele uhvatiti nisu mogli stvoriti dovoljno inercije koja bi im pomagala u jedrenju do bove, te vrlo brzo dolazi do usporavanja, pa čak i zaustavljanja Prosecca i Ewola koji niti s tridesetak metara visokim jarbolima nisu više mogli uhvatiti neka visinska strujanja zraka.

Njihov obilazak bove išao je dosta sporo, a vjetar se počeo javljati tek kad su stigli u visinu Molo Longa gdje su se susreli s velikom većinom flote.

Jedrenje ova dva super maxija u ovom dijelu Fiumanke bilo je vrlo zanimljivo jer su se susretali nakon svakog manevra koji su napravili. Tek pred ulazom u luku dolazi do odvajanja. Prosecco doc bira direktan kurs prema vrhu lukobrana, dok je Ewol izabrao odlazak prema vani i dolazak do lukobrana sa širokom parabolom.

To su svi promatrači klasificirali kao vrlo lošu odluku, jer je Prosecco već zajedrio unutar luke dok je slovenska ekipa još bila daleko van. Međutim, Ewol se iznenada pojavljuje na vrhu lukobrana i polagano klizi prema cilju gdje za nekoliko metara uspijeva proći ispred Talijana.

Tad kreće triler podizanjem protesta od strane posade Prosseco doc, a koji svoj epilog doživljava na saslušanju gdje je Slovencima dosuđeno dodavanje 30% jedrenog vremena zbog kršenja pravila 10.

U međuvremenu su s nekoliko čvorova svježeg zapadnjaka obiteljske jedrilice zajedrile prema pomoćnom cilju na prvoj bovi, dok je par regatnih krstaša uspjelo stići do svog pomoćnog cilja. Ovu skupinu predvodila je Follow Us nakon koje su stigli Generalli, pa Molo Longo Tutta Trieste.

Kompletne rezultate 25. Fiumanke možete pronaći na ovom linku, dok playback jedrenja regatne skupine možete pronaći na donjem linku.

 

 

Back To Top