19. Zadarska Koka nije ni ove godine podbacila. Okupila je 81 posadu od kojih je do cilja uspješno dojedrilo 50. S obzirom da je riječ o još jednom gradskom festivalu jedrenja na koji se prijavljuju svi koji imaju jarbol i bar jedno jedro i kad se uzmu u obzir vremenski uvjeti organizatori iz JK Uskok stvarno mogu biti zadovoljni kako odazivom, tako i brojem onih koji su bili uporni i dojedrili do cilja.

Vremenski uvjeti bili su u znaku juga i stalne opasnosti od kiše. Srećom kiša je krenula tek pred kraj i pokisnuli su uglavnom oni najsporiji.

Zato je jugo bilo postojano i puhalo je za cijelo vrijeme jedrenja. Na startu, signaliziranom u 11 sati, bilo ga je malo više od deset čvorova i najbrže jedrilice su se trenutno izdvojile od ostatka flote.

Unatoč lokalpatriotskim željama, do prve privjetrinske oznake ipak nije stigao niti jedan od domaćih regatijera, već je sa značajnom prednošću flotu predvodio najnoviji DSK - Sydney 43. Posada iz Rijeke je čvrsto držala svoju poziciju sve do sredine regatnog polja, odnosno do dijela ispred Orgulja gdje je vjetar bio nešto slabiji, a što je više odgovaralo Furiozi. U toj zoni se moglo primijetiti da ih branitelji naslova pomalo sustižu i do obilaska oznake na krmi preuzimaju vodstvo.

U dijelu dana koji je slijedio vjetar više nije toliko jak kao u vrijeme starta i uglavnom je oko desetak čvorova i zatečeno stanje u rasporedu na regatnom polju praktički ostaje nepromijenjeno do samog kraja.

Osim spomenutog dvojca, ozbiljne ambicije po pitanju osvajanja regate imale su i posade Damaca, Zenitha i Matarana 32. Međutim, riječ je o jedrilicama koje ipak traže malo više vjetra da ugroze Furiosu čiji forte je ipak po slabijim vjetrovima.

Od brzih velikih jedrilica u floti je bilo još mnoštvo manjih jurilica predvođenih Melgesima 24 i J24 koji su stavljeni na raspolaganje podmlatku Uskoka. Unatoč svojim performansama nisu mogli ugroziti veću konkurenciju.

Ostatak flote bio je sastavljen uglavnom od obiteljskih krstaša i charter jedrilica, a među njima svoje mjesto našlo je i deset tradicionalnih gajeta.

Gajetama i malim jedrilicama RO je na raspolaganje stavio manja regatna polja, tako da su svi mogli završiti u otprilike jednako vrijeme. Riječ je o ustaljenoj rutini na mnogim regatama, jer na taj način daje se šansa da svi uživaju u jednakoj mjeri i približno jednakoj konkurenciji. Inače, regatne jedrilice jedrile su skoro tri kruga. Nakon starta ispred Zadarske rive jedrilice su jedrile prema orci u zoni Gaženice, pa potom do krme ispred Puntamike. Nakon toga slijedili su Gaženica i Puntamika još jednom, te Gaženica i cilj u krmu ispred Uskokove lučice.

Kiša koja je krenula u kasnim poslijepodnevnim satima nastavila se i dalje u noć i u vrijeme svečanog proglašenja pobjednika vladao je pravi potom.

Međutim, atmosfera u klubu bila je izvrsna i zabava s koncertom Nene Belana nastavila se do dugo u noć.

Redoslijed ulazaka u cilj možete pronaći na ovom linku, dok su rezultati po grupama dostupni na ovom linku.

I za kraj spomenimo da se nije jedrilo samo u subotu, u petak je održana Radijska regata. Uskokovci su ispod mosta u Foši proveli četiri jedrilice J24 i u pravoj jedriličarskoj areni odjedrili super uzbudljivu regatu po jugu koje je puhalo preko 20 čvorova i na taj način svojim sugrađanima pružili najbolju prezentaciju našeg sporta!

 

Back To Top