Članovi JK Bura iz Makarske planirali su da se za vikend 23. i 24. rujna odjedri 28. Regata Hrvatskih mornara, ali vremenske neprilike bile su razlog što se jedrilo samo u subotu 23.

Svi koji su bar jednom jedrili u Makarskoj znaju da je to područje u kojem se vremenske prilike uglavnom svode na dva ekstrema... ili je stvarno lagan ili stvarno jak vjetar. Očiti razlog su lokalne terenske karakteristike u kojima dominantan utjecaj ima Biokovo i čija visina zaustavlja zračna strujanja ili ista kanalizira toliko da nitko nema želju po toliko jakom vjetru izaći na more.

Regata Hrvatskih mornara navigacijskog je tipa i podijeljena je u dva dijela.

Prvi dio jedrio se od Postira na otoku Braču, pa do Makarske, a drugi je zamišljen kao dva plova u štap polju ispred Makarske.

Najave dolazaka na početku tjedna obećavale su vrlo atraktivnu regatu. Svoju namjeru dolaska iskazalo je 19 posada koje su trebale stići iz Dubrovnika, Ploča, Hvara, Makarske i Splita. Ali kako to već biva kad se nekoliko različitih vremenskih prognoza počne podudarati, pogotovo s nepovoljnim najavama, popis se svakim danom počne smanjivati.

Start regate u Postirama i jedrenje prema Makarskoj kao prvi dio regate, napravljeno je da bi se izašlo u susret jedriličarima iz Splita, kojih se najviše očekuje i kojima se na ovaj način pokušalo izaći u susret i motivirati ih da u što većem broju zajedre na ovoj regati.

Do petka poslijepodne u Makarsku, odnosno Postira stiglo je ukupno deset jedrilica, ali na start ih je stiglo devet. Vezana za Makarsku rivu ostala je Stravaganza zbog problema s električnim instalacijama.

Vrijeme po kojem ostali nisu htjeli jedriti bilo je jugo, a s njim i prateća kiša. Jugo je i puhalo cijelu noć i kroz jutro, a u vrijeme starta krenula je i lagana kišica. 

Ispred ulaza u postirsku luku juga nije bilo više od 5-6 čvorova, tako da su neki startali s drifterima, neki s genakerima, ali flota se uglavnom držala zajedno.

Na čelu je odmah izbila domaća perjanica, Makarska, a za njom se ubrzo smjestila hvarska Roketa, iza koje je dosta blizu bila pločanska Lee Loo, te dubrovačka Lenoba.

Lee Loo je krstaš koji je u Ploče stigao prošle godine iz daleke Nizozemske, a trenutno mu je glavna namjena i uloga - školski brod. Pitomci na ovom školskom brodu su mladi Pločani koji na njemu pohađaju školu jedrenja i uče se jedriličarskim vještinama. Jedine dvije odrasle osobe na 28. Regati Hrvatskih mornara bila du njihova dva trenera!

Kako je flota odmicala od starta kiša je pojačavala, dok je vjetar uglavnom bio jednake snage. Makarska se polagano odvajala i povećavala razliku, a neke jedrilice su jače refule pokušavale pronaći bliže kopnu. U nekim trenucima to je izgledalo izgledno rješenje, ali pomoćni cilj koji je bio postavljen blizu Pučišća bio je u samoj blizini obale Brača, pa su se morale ponovno raditi tranzicije na prvotnu rutu.

Prije dolaska do pomoćnog cilja flotu je s krme uhvatila nevera s vjetrovima koji su išli skoro do 40 čvorova. Svi su morali pribjeći skraćivanjima i spašavanjima laganih jedara, ali nažalost jedna posada nije obavila predradnje na vrijeme, ali srećom posljedica po posadu nije bilo već samo materijalna šteta.

Nakon prolaska nevere i pomoćnog cilja većina flote odlučuje se na motoriranje do Makarske, a samo tri jedrilice nastavljaju s jedrenjem. Do cilja prva stiže Makarska, desetak minuta kasnije i Lero, a s nešto većom razlikom ciljnu ravninu presijeca i Fugu.

Taj redoslijed je na kraju ostao i kao finalni, jer u subotu nažalost jedrenja nije bilo. Prvotno zamišljen start u 9:00 odgođen je dva puta, svaki put zbog nedostatka vjetra. Naposljetku RO u suradnji s organizatorima proglašava regatu završenom.

Kompletan doživljaj s 28. Regate Hrvatskih mornara možete pronaći u foto galeriji koja se nalazi na ovom linku.

 

Back To Top