Od 26. do 28. svibnja JK Labud organizirao je još jednu Komišku regatu, regatu koja se jedri na potezu između Splita i Komiže na Visu, a koja za obavezni prolazak u oba smjera ima Maslinicu na otoku Šolti.

O programu regate ne treba previše jer je u osnovi jednak onom na svim ranijim izdanjima ove regate, osim što je kao novost ubačen još i subotnji plov u Komiškoj uvali na uzoru na jednaku aktivnost tijekom Viške regate koju također organizira JK Labud.

Na regatu se prijavilo 40 jedrilica koje su bile podijeljene u nekoliko Open skupina, a oni koji su se htjeli nadmetati za naslov ukupnog pobjednika mogli su se prijaviti i u ORC skupinu. Ove godine takvih je bilo deset posada. 

Što se tiče ORC skupine najbrži su u obje etape bili članovi JK Uskok na klupskom bolidu Gringo 3, a kako su stigli do pobjede ispričao je njihov kormilar Robert Sandalić:

Startali smo u petak po nekom levantinu i jakom kurentu. Netko je koristio genakere, netko driftere i prema Maslinici su se s nama izdvojili Fatamorgana, Ice, Polet, Toto... svi su bili tu negdje...
Iz Maslinice smo izašli po 5-6 čvorova maestrala, prvi Ice, a za njim mi i dalje je jedrenje bilo u koloni po jedan. Tu su se onda ubacili još i brzi openaši Mareus 3 i Polet.
Na Barjacima, na ulazu u Komižu, dosta je miješalo. Dočekalo nas je nešto sa zapada što je kratko trajalao, a u portu je izgledalo kao da je okrenulo od tramuntane jer je puhalo preko brda. Tog vjetra je bilo od 6 pa do 26 čvorova, na fleke. Bilo je izvrtanja i svega...
Mi smo preskočili regatu u portu.
Drugu etapu smo startali na Barjacima jer je u portu bila totalna bonaca. Startali smo po južinu. Izdvojili smo se ponovno s Fatamorganom i odmaknuli prema naprijed dok taj vjetar koji nas je uhvatio nije stigao i do ostalih, pa su nas ubrzo uhvatili Bare V, Polet, Mareus 3, Teuta, a i Ruzina je dobro stajala s druge strane.
Tad vjetar prebacuje na maestral i kreće juriš do Maslinici. Kad je zabonacalo Fatamorgana je odjezdila, a do tada smo bili brod na brod... kad je digao drifter br.12 izgubili smo ga iz vida.
Iza Maslinice prva je prošla Fatamorgana, Mareus je bio drugi, Bare V, Polet, mi, Teuta i onda smo jedrili krmu s vjetrom do dvadesetak čvorova.
Do punte Čiova u glisiranju su bili svi koji su mogli izglisirati, a onda nas zbog oblaka koji je bio iznad kopna na punti Čiova hvata bura i to je puhalo do cilja.
Nažalost ovog puta smo bili u nestandardnom sastavu, taktičar nam je bio spriječen zbog obiteljskih obaveza, ali ipak smo uspjeli stići do ovog lijepog rezultata!

Robert Sandalić, Gringo 3

Rezultate izračunate po ORC-u možete pronaći na ovom linku, dok su objavljeni jedino rezultati Opena po skupinama tako da ako netko želi vidjeti generalni raspored ulazaka u cilj treba uložiti malo forenzičkog truda. Spomenuti rezultati nalaze se na ovom linku.

Naslovna foto: JK Labud

 

Back To Top