Slovenska posada na jedrilici TP 52 - Generali s kormilarom Samom Žvanom iz JK Mariborčanka postavila je novi rekord na najpopularnijoj navigacijskoj regati na Splitskom području, 77. Viškoj regati jedriličarskog kluba Labud.

Čak 146 jedrilica poslalo je svoju prijavu u regatni ured, a do cilja je dojedrilo njih 125.

Jedrilo se po vrlo jakoj buri koja je omogućila jedrenje niz vjetar i razvijanje fenomenalnih brzina koje su rezultirale obaranjem rekorda i postavljanjem ovog za kojeg je pitanje kad će i da li će uopće biti oboren... definitivno je u pitanju ekstreman izazov kojem je malo koja jedrilica ozbiljno dorasla.

Realno gledajući, ako se ponove ovakvi uvjeti, jedino za to potencijala ima dubrovačka Stravaganza koja je čak i u ovoj etapi jedrila na čelu flote, ali zbog tehničkih problema morali su zauzdati svoj moćni stroj i ovog puta pobjedu prepustiti konkurenciji.

Razlog odustajanja Stravaganze bio je kratki spoj na sustavu koji upravlja nagibom kobilice. U zaklonu rta Pelegrin pronalaze kritično mjesto, suše ga i vraćaju se u regatu, ali zaostatak je bio prevelik za rezultat bolji od 10. mjesta u generalnom plasmanu. Inače, do trenutka odustajanja ekipa iz Orsana jedrila je stalnim brzinama između 17 i 20 čvorova!

 *izaberite full screen opciju na videu za potpuni prikaz

Koliko je ekstremno jedrenje bilo na Stravaganzi najbolje se može vidjeti kad se gornji video usporedi s onim snimljenim na palubi pobjedničke jedrilice. Iako je ova jedrilica postigla 22.8 čvorova kao najveću brzinu, jedrenje na njoj izgleda mnogo ugodnije:

 *izaberite full screen opciju na videu za potpuni prikaz

Dvije minute iza Generali ciljnu ravninu presjekla je Paula s Koljom Dumanićem za kormilom - sa svojih 40 stopa najmanja jedrilica u društvu na vrhu, a samo 30 sekundi iza dolazi maxi iz Rijeke, Molo Longo Tutta Trieste, a još tri minute kasnije njegov mlađi brat imena Toto Travel Tutta Trieste.

Nakon ove četvorke do Visa stižu ostali. Pet i pol minuta iza Tota kreće niz kojeg predvodi Mareus III kojeg za krmom slijede Dubrovnik, Lucky, Fatamorgana itd... Kompletne rezultate ove etape možete pronaći na ovom linku.

Međutim, tu priča nije gotova, jer se Viška regata boduje i po ORC sustavu razvrstanja i pobjednik po ovom "premjeru" je i službeni pobjednik regate. Za sada najviše izgleda za podizanje pobjedničkog pehara ima posada jedrilice Dubrovnik koja je nakon matematičke obrade svih jedrenih vremena jedrilica koje su prijavile sudjelovanje u ovoj grupi na vodećem mjestu u poretku.

Program regate predviđa jedrenje štap regate u Viškoj luci u subotu ujutro, a u nedjelju slijedi druga etapa s kojom se flota vraća natrag u Split.

Naslovna foto: posada Generalija

 

Back To Top