Uoči početka 22. Fiumanke, predstavljen je program i sve ono što Riječane i njihove goste očekuje u danima jedrenja i zabave. Fiumanka je više od regate, a to je dokazala i ove godine u kojoj je okupila i povezala različite organizatore i programe koji će privući u Rijeku posjetitelje, sportaše, nautičare, gospodarstvenike i medije.

Vjerni sponzori i pokrovitelji ostali su uz ovu riječku regatu koja se tijekom godina prometnula u događaj mjerljivog značaja za lokalnu zajednicu, a tu su u prvom redu Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Lučka uprava Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke koji od samih početaka pomažu ispričati ovu lijepu riječku priču pod jedrima koja na najljepši način promovira Rijeku i Kvarner kao turističke i nautičke destinacije.

Zahvaljujući medijskoj regati Fiumanka je napravila velik iskorak u međunarodnoj prepoznatljivosti. Tradicija jedrenja medijskih kuća u sklopu Fiumanke traje već punih petnaest godina, od čega osam na europskoj razini u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom. Iznimno će se i ovogodišnja medijska regata održati kao jednodnevna uz sudjelovanje uglavnom domaćih medija, ali sve što se tijekom Fiumanke bude događalo na moru i kopnu, bit će zabilježeno u reportaži koja će se emitirati na HRT-u danima nakon regate i koja će putem sustava EBU biti odaslana svim članicama. Kanal Ri kao i Radio Rijeka u tjednu Fiumanke imaju svakodnevne najavne emisije, a za vrijeme regate i uključenja u program iz riječke luke. Novi list redovito prati, oglašava i objavljuje najave i izvještaje Fiumanke dok će regionalna mreža portala Novinet i ove godine omogućiti live prijenose s regate i predstavljanje pratećih programa na društvenim mrežama.

Aktivnosti Fiumanke počele su ovog vikenda na Platku, gdje se u sklopu Festivala sporta i rekreacije održala regata RU jedrilica „Jako mala Fiumanka“ i primopredaja velikog prijelaznog pehara Fiumanke.

U četvrtak 10. lipnja, u večernjim satima na brodu Marina održat će se donacijska aukcija slika pod nazivom „Platno, kist, rock i twist“, s ciljem prikupljanja sredstava za Sigurnu kuću udruge U.Z.O.R.

U petak 11. lipnja, održat će se Business Woom Day, poslovno događanje na kojem će se razgovarati o održivosti i mobilnosti na globalnoj razini dok će u popodnevnim satima zajedriti Business Woom regata.

Od 11. do 13. lipnja u samom središtu grada održavat će se zanimljivo trodnevno događanje Placa pod zvjezdanim riječkim nebom čiji su organizatori Galerija Poneštrica i Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu trgovine autohtonih proizvoda „Kašetica primorsko-goranska“, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ.

U petak 11. lipnja u 10 sati Placu će otvoriti Fešta od malog broda. Učenici riječkih osnovnih škola izrađivat će brodove od papira pa će Korzom zaploviti i papirnata inačica Fiumanke dok će u večernjim satima Trgom 128. brigade HV zavladati kreativci i glazbenici.

U neposrednoj blizini, na Trgu Riječke rezolucije od 10. do 12. lipnja održavat će se trodnevni festival vina Kvarner Wines Festival WineRi na kojem će se predstaviti renomirani vinari Kvarnera u organizaciji Zadruge vinara Vina Kvarnera. U centralnom dijelu luke, na Gatu Karoline Riječke u petak 11. lipnja u večernjim satima održat će se fešta povodom Fiumanke u organizaciji tvrtke Promocija na kojoj će nastupiti bend Grooversi, a na Terminalu posjetitelje očekuje Corto music set.

U subotu 12. lipnja zajedrit će 22. Velika Fiumanka i medijska regata čiji je suorganizator Hrvatska radiotelevizija. Regatni ured Fiumanke bit će smješten na putničkom Terminalu. Kao i prethodnih godina regata je u potpunosti besplatna za sudionike (ne plaća se startnina), uz tradicionalne majice i besplatan vez u riječkoj luci za sve posade.

Na prostoru Terminala u petak i subotu će se održavati prigodan dnevni i večernji glazbeni program za sve sudionike i posjetitelje. U subotu u 20 sati predviđeno je proglašenje pobjednika 22. Fiumanke te na Gatu Karoline Riječke fešta uz grupu Sarah & The Romans, u organizaciji tvrtke Promocija. U suradnji s Riječkim sportskim savezom u subotu i nedjelju kao dio programa na moru održat će se prezentacija windsurfa i eFoil-a te prva SUP Fiumanka u organizaciji VOP Sup Teama te promotivna veslačka regata Veslačkog kluba Jadran.

Sve informacije o Fiumanki i pratećim programima mogu se pronaći na mrežnim stranicama regate kao i stranicama organizatora navedenih programa.

 

Back To Top