Devet regata se ove godine bodovalo za novu rang ljestvicu koju je uspostavila Udruga ORC jedriličara, a u kojoj su povezani rezultati u zajedničku cjelinu koja je dala najbolju posadu u navigacijskom načinu jedrenja po ORC sustavu.

Početak ove priče je na lanjskom redovnom sastanku na Prvenstvu Hrvatske po ORC-u kad je jedna od točaka dnevnog reda bila popularizacija jedrenja po ORC-u. Tada je predloženo da se dogovori suradnja s organizatorima postojećih regata koje u Oglasu i inače imaju bodovanje po ORC-u, kao i za regate koje to do one godine nisu imale.

Svi ovi razgovori su naišli na plodno tlo i prilikom objavljivanja Pravilnika natjecanja za 2018. godinu službeno je objavljen i dio koji se odnosio samo na duge uz i odobalne regate.

Suradnja je ostvarena s klubovima na cijelom Jadranu, pa su podjednako bile zastupljene regate i na sjeveru kao i na jugu Hrvatske, a čak je jedna imala i međunarodni karakter s jedrenjem i u crnogorskom dijelu Jadrana.

Otvaranje natjecanja za Offshore Cup je bilo na otoku Visu na 12. Jadranskoj regati. Međutim, što se bodovanja tiče niti jedna posada se nije prijavila i po ORC-u. Šteta, jer od 7 posada koje su nastupile, četiri su imale valjanu ORC Club svjedodžbu, a nastupile su i na nekim od preostalih regata. S obzirom na duljinu rute, elementu koji je bitan za koeficijent koji se koristi prilikom bodovanja, mogli su se skupiti vrlo vrijedni bodovi.

Bodovanje je u principu vrlo jednostavno. Koristi se jednaki princip kao za bodovanje za D-Marin CRO ORC Cup. Plasman na regati dijeli se s deklariranom duljinom rute u nautičkim miljama i primjenjuje se sustav niskih bodova. Jedina razlika između bodovanja ove dvije ljestvice je što se dobiveni rezultat kod Offshore verzije još množi sa 100 da bi se izbjegao previše malen decimalni zapis. Na ovaj način se dijeljenjem s duljinom rute dalo na važnosti duljim regatama. A posade koje se nalaze na ljestvici i nisu sudjelovale u pojedinoj od regata dobivaju broj bodova koji je jednak broju svih jedrilica na ljestvici plus jedan. Ovo je izabrano da se ne bi dodatno preferiralo izostajanje s pojedinih regata i da bi po tom pitanju sve bile u jednakom statusu.

Slijedeća regata ujedno i prva koja je donijela bodove na ljestvicu je Komiška regata. Dvanaest jedrilica je odjedrilo regatu u dvije etape od Splita do Komiže i natrag, a do Južnodalmatinske regate vodeći u poretku je bio Lero iz JK Orsan.

Na njoj je od 41 jednog sudionika dodatno bodovanje po ORC-u izabralo je njih osmero. Najbrži nakon korekcije sve tri etape je Petit Amie Emila Tomaševića. S obzirom da je ukupna duljina ove regate manja od Komiške vodeći u poretku je i dalje Lero Ive Kvestića.

Foto: Ivo Kvestić

Sa završetkom ljeta kreće najzanimljiviji dio jedriličarske sezone u svakom pogledu. Po pitanju Offshore ORC Cupa riječ je o šest novih regata.

Prva na redu je bila 5. Trka oko Krka. Suorganizatori regate iz JK Jadro su od prvih razgovora vezanih uz organizaciju ovog toura bili jedni od najvećih zagovornika. Međutim, na njihovoj regati po ORC-u se prijavila samo njihova klupska jedrilica, JOD 35 Selce. Nažalost, zbog toga se ni ova regata nije uzela u obzir za konačno bodovanje, odnosno svi na ljestvici dobivaju maksimalni broj bodova.

Tjedan dana kasnije starta jedina regata koja se boduje posebno sa svoje dvije etape, riječ je o 6. regati 1000 otoka. S obzirom na duljinu rute od Rijeka do Tivta od 278NM po idealnoj liniji, organizatori iz Riječkog JK su izašli u susret sudionicima na način da su dozvolili mogućnost prijavljivanja za samo jednu od dvije moguće etape. To je popratio i CRO ORC Offshore Cup i svaku od etapa posebno boduje. Regata je bila jedna od najtežih po pitanju vremenskih uvjeta ali već samo sudjelovanje na njoj je donijelo prilično vrijedne bodove malobrojnim sudionicima.

Treća rujanska, a također i treća regata u Kvarnerskom akvatoriju, je bila 36. Galijola jedriličarskog kluba Opatija. Ponovno mali broj sudionika, a još manji broj prijavljenih po ORC-u. Ovaj put su se uz Selce prijavili i austrijanci na Hidri. S obzirom da je organizator dodijelio nagradu za prvo mjesto po ORC-u ova regata je s osvojenim bodovima uvrštena na ljestvicu. Regata će ostati zapamćena po skraćenoj ruti. Naime, jedrilo se do hridi Zaglav pored obala Cresa. Posljedica je da je koeficijent za kalkulaciju nešto drugačiji od iznosa koji bi bio da se jedrilo na nazivnoj ruti. 

Sedma regata i osma skupina bodova stigla je sa srednjeg Jadrana s Viške regate, druge u ciklusu koju je organizirao JK Labud. Regata je ponovno bila s enormno velikim brojem sudionika, a u ORC-u se prijavilo osvježavajućih 20 sudionika. Svi uspješno završavaju prvu etapu, od Splita do Visa, ali u drugoj bonaca stvara velike probleme i samo tri jedrilice stižu na jedra do Sustipana. Najbrži je bio Dubrovnik iz JK Orsan.

Pretposljednja regata je 5. Round Long Island Race, ili na hrvatskom Regata oko Dugog otoka. Ruta je bila standardna, start u Zlarinu, lanterna Veli rat i natrag u Zlarin. Što se tiče broja sudionika, okupile su se rekordne 22 posade, a s ORC Club svjedodžbom njih 7.

Već nakon starta se i ova regata pokazala zahtjevnom, dolazi do nekoliko odustajanja zbog tehničkih problema, a najbrža ekipa je na kraju bila slovenska posada jedrilice Erco Iztoka Svetine. 

I za kraj ostaje 16. regata Jabuka, najpopularnija hrvatska jesenska odobalna regata. Još jedan rekord je oboren, čak 112 jedrilica se našlo na startu, a ORC su prijavile 54 posade! Istina, velika većina je iz inozemstva, ali prihvatili su ORC kao sustav razvrstanja koji nije bez razloga priznat od strane World Sailinga i ima službeno priznata kontinentalna i svjetska prvenstva.

Broj posada i odluka organizatora je omogućila odvojeno bodovanje ORC A i ORC B skupine, ali se za potrebe ove Offshore ORC Cup-a napravila i ljestvica zajedničkog bodovanja. Ukupnu pobjedu odnosi češka posada na jedrilici Giulia koja se zajedno s još nekoliko ekipa vratila s Rolex Midleasa Racea. Među njima je bio i pobjednik po ORC-u Beneteau Figaro II, Bohemia Praha Debra, koji na Jabuci završava tek na 9. mjestu.

Po Pravilniku za bodovanje konačni rezultati su se dobili nakon odbacivanja četiri najlošija rezultata. U Udruzi ORC jedriličara su se odlučili na ovaj broj, koji je čak 40% bodovanih regata, zbog realnosti problema o mogućnostima jedriličara za sudjelovanje na izabranim regatama. Poprilično ujednačen broj regata je izabran kako na sjeveru, tako na jugu, a većina ipak negdje na pola puta.

Trenutno je u najavi organizacija jedne nove regate na sjeveru koja ako se realizira također ravnopravno ulazi na rang ljestvicu.

S obzirom na ponuđeno ostaje još samo da hrvatski jedriličari malo više prihvate ORC i da što više sudjeluju na regatama organiziranim po njemu. Dosadašnja mantra o skupoći jedrilica, jedara i opreme na regatama koje se jedre za D-Marin CRO ORC Cup na ovaj način gubi na značaju jer je velika većina jedrilica koje se nalaze na ovogodišnjoj ljestvici jedrila s "bijelim" jedrima. Također se rezultati računaju po ORC Club svjedodžbi koja se izrađuje bez potrebe za pokusom nagiba, a teoretski i sami vlasnici jedrilica mogu napraviti premjer i potrebne podatke poslati za izradu svjedodžbe. Najbolji primjer za ovo je dubrovački akvatorij gdje su sve regatne jedrilice napravile ORC Club svjedodžbe i po njoj voze Orsan ligu.

Možda nije loše dodati i to da se ukupni pobjednici Komiške, Južnodalmatinske i Viške regate proglašavaju po ORC-u, a ne po Openu!

U svakom slučaju čestitke vlasnicima jedrilice Stribor. Analizom rezultata vezanih uz ime njihove jedrilice vidimo da se dosta bodova skupilo nastupom na Regati 1000 otoka, ali jednako vrijedni su i rezultati koje je osvojila njena šibenska posada s Anom Gojčetom za kormilom.

Ah da, kompletnu Offshore CRO ORC Cup ljestvicu za 2018. godinu možete pronaći na ovom linku.

 

Back To Top